Det är redaktören för medlemsbladet, Ola Sollerman, som forskat i Kattviksvarvets historik. Något som främst skett via Skepparegillets fartygsregister. Ingen känd historik finns nämligen nedtecknad och inga fysiska rester finns kvar.
Varvet var i drift under 1800-talet, exakta år är oklara men det tidigast kända fartyget byggdes 1806 och det senaste beviset för att varvet ännu fungerade är ett foto från 1872. Sammanlagt byggdes åtminstone ett 30-tal fartyg. Det första kända fartyget från Östergarnslandet byggdes på 1780-talet, dock inte på varv utan på stranden i Sandviken.
Det var galeasen "Jungfru Amalia". Ett bygge som kalkpatronerna Thomas Tjelder och Carl Enström stod bakom. Och medlemsbladets omslagsbild visar förstås ett fartyg som byggts vid Kattviksvarvet, galeasen "Thor". Ovannämnda duo stod bakom även det bygget, som skedde på varvet 1816.
Men det finns förstås mer intressant material i bladet, såväl historiskt som nutida. Bland annat detta:
Katthammarsvik är skådeplatsen för ytterligare en artikel. Nu handlar det om ett verkligt drama. Vad var det som gjorde att skepparen begick självmord efter att ha strandat med sin skuta "Abelone" utanför Östergarn 1867. Enligt samtida vittnen kan kaptenen och hans besättning medvetet ha sänkt fartyget.
Och så handlar det om – sittplatser. Detta i form av fartygsursprunget till Gillets karmstolar samt om när skepparna hade egen läktare i domkyrkan.