Det har gått tio år sedan Story Academy startades av Arvid Unsgaard på Gotlands folkhögskola i Fårösund.
Nu startar eleverna en podcast där de intervjuar sina manuslärare, som arbetar på Hollywoods främsta manusutbildningar.
– Idén med utbildningen är att i stället för att ha lärare som läst en manus-gurus böcker, så har vi valt att plocka in manusgurun själv, säger Arvid Unsgaard, lärare och linjeledare på utbildningen.
Therese Kraemer, som nu går andra året på Story Academy, berättar att eleverna skriver ett långfilmsmanus på två veckor, bara ett par veckor in i utbildningen.
Varje läsår avslutas med att eleverna får träffa producenter, och får möjlighet att försöka sälja in sina film- eller tv-seriemanus. Arvid Unsgaard berättar att utbildningen därför innebär att eleverna måste skriva mycket.
Story Academys podcast heter ”It’s all about Story”, och hittills har det släppts fyra avsnitt.
Podden är uppdelad i två olika avsnittstyper. Vissa avsnitt är intervjuer med etablerade manusförfattare eller konsulenter, bland annat från filmbranschen i Hollywood. Andra avsnitt innebär att eleverna själva ser det första avsnittet från olika tv-serier, och analyserar dem utefter de kunskaper de fått under utbildningen.
Bland annat släpptes den 16:e maj en elevanalys på serien Clarks första avsnitt. Emma Hedman, andraårselev på manusutbildningen, förbereder sig nu för att spela in ett avsnitt där hon får intervjua två av manusförfattarna till den aktuella Netflix-serien.
– Jag förbereder mig tar reda på vad manusförfattarna gjort tidigare, försöker att hitta relevanta frågor kring serien och deras manusarbete, och genom att se Clark.
Det ligger mycket arbete bakom varje avsnitt. Arvid Unsgaard berättar att det krävs att eleverna gör gedigen research, att de läser manusförfattarnas böcker, förbereder frågor och ser till att de har koll på manusförfattarnas karriärer.
– Dessutom blir det marknadsföring för oss elever. Vi blir mer attraktiva att jobba med när vi har något att visa upp. Att vi gör saker, och inte bara snackar, menar Sonja Strandberg, också andraårselev. Hon fortsätter med att lyfta att det känns privilegierat att få ha föreläsare från hela världen, och att de får möjlighet att intervjua dem i podden.
Viggo Zingmark Lien, andraårselev, berättar att eleverna själva får möjlighet att sträcka ut en hand till, och intervjua, de föreläsare de gillar mest.
Det är fyra avsnitt som ska släppas framöver, sedan tar podden sommaruppehåll, innan den drar igång igen i höst.
Siri Cronström, som går första året, säger att de samarbetar dessutom direkt med den svenska branschen, och skuggskriver åt Scandinavian Content Group, i lärandesyfte.
– Vi utvecklade ett projekt med dem, fick feedback och skrev om. Det var väldigt roligt.
Therese Kraemer berättar att faktumet att de har de bästa lärarna i världen, sjunker in i efter hand.
– Det har varit fantastiskt att få vara med om, och minst lika häftigt att se den egna personliga utvecklingen.
Tvåorna skriver även en serie varje år, som film-utbildningen "FilmCrew" producerar. Sonja Strandberg berättar att de därför spelar in podden på fritiden.
Eleverna på utbildningen förbereder sig även för premiär för serien som filmats nu under våren.
Premiär är den 3 juni klockan 14, i Kustateljen i Fårösund, och kommer sändas online.