Charlotta von Zweigbergk har en förmåga att lyfta fram angelägna ämnen vid rätt tillfälle. ”Fattigfällan” (2016), som berättade om svårigheterna som drabbade frilansaren Beata när hon blev sjuk, nominerades till Augustpriset i klassen fackböcker. Den har sedan satts upp som teater, först i Uppsala. Helsingborgs stadsteater har just offentliggjort att de sätter upp ”Fattigfällan” nästa år.
När debatten om mäns våld mot kvinnor blossat upp är Charlotta von Zweigbergk aktuell med ”Djävulsnyckeln”. Hon har precis återvänt till ön efter en coronaanpassad releasefest på förlaget i Stockholm, och badkaret hemma i Slite är fyllt med blommor.
”Djävulsnyckeln” berättar om Minna, en äldre kvinna med kreativt arbete och många goda vänner. Hon inleder ett förhållande med Kenny, som först överöser henne med rosor och kärlek. Sedan vänder förhållandet.
– Emotionell misshandel kan vara sublim, små saker. Som att upphöra med allt efter att tidigare ha gett hundraprocentig bekräftelse, säger Charlotta von Zweigbergk och ger ett exempel:
– Kenny har en specialare, att glida undan och att inte uppmärksamma Minna. När de ska gå på fest och hon har klätt upp sig kan han säga: ”Sorry, du kan inte följa med för vi har inte plats i bilen”.
Charlotta von Zweigbergk jämför det Minna utsätts för med vuxenmobbning. Minna bryts sakta ner, men lägger först skulden på sig själv. ”Beror det på mig?”. ”Är det mina gamla spöken som gör att jag mår dåligt?”.
Hur vanlig tror du att den emotionella misshandeln är?
– Den är minst lika vanlig som det fysiska våldet mot kvinnor. Men det är svårt att få en tydlig bild, eftersom den inte är åtalbar och går att mäta i brottsstatistik, säger Charlotta von Zweigbergk.
Som i alla dåliga förhållande undrar omgivningen varför Minna inte går. Romanen utspelar sig under flera år och kamraterna ser hur Minna som varit så glad förvandlas till, som Charlotta uttrycker det, "ett litet skräp". De planerar ett fritagningsförsök.
– Det har varit min mission att försöka förklara varför kvinnor stannar. Att först lägga skulden på sig själv skapar förvirring, och det är svårt att tänka klart när allt i skallen vrängs till. Sedan tror man att hoppet ännu lever, man vill ha en förklaring och inte gå mitt i ett mysterium, säger Charlotta von Zweigbergk.
Till skillnad från ”Fattigfällan” är ”Djävulsnyckeln” en roman.
– Jag får ofta frågan hur mycket egna erfarenheter som finns med. Det finns några stråk av verklighet både i ”Fattigfällan” och ”Djävulsnyckeln”. Det är bra att ha erfarenhet om de ämnen man skriver om, men det är inte jag i böckerna.
Festen på förlaget var trevlig (trots restriktioner), men signalerade samtidigt att det börjar det bli lite läskigt, erkänner Charlotta von Zweigbergk. Boken finns redan i handeln, men på måndag är det officiell release för ”Djävulsfesten”. Recensenterna vässar pennorna.
Efter ”Fattigfällan” har Charlotta von Zweigbergk föreläst mycket. Hon vill gärna komma ut och prata om ”Djävulsfesten” och emotionell misshandel.
– Det är ett viktigt ämne som vi behöver prata mer om. Tyvärr har pandemin gjort att jag inte varit ute och föreläst alls det senaste året. Det har varit en ren katastrof, säger hon och berättar vad som hittills finns inskrivet i kalendern:
– Jag ska signera böcker i Stockholm nästa vecka, och så ska jag prata om boken i Katthammarsvik den 24 juli.