Stefan Uhlinder tvekar inte när han konstmärker sina textila verk. Det avgör han själv och sammanhanget. "Är det metervara?", frågar han sig och svarar.
– I det här sammanhanget är det konst. Därför passar det bra här, menar han och syftar på GKF Galleris blandade utbud av konsthantverk och konst.
Titeln på ett av verken och på hela utställningen är "Nacht und Sonne" (natt och sol). En tysk titel. Varför?
– Jag gjorde ett verk som hette "Eine Kleine Nachtmusik" (efter Wolfgang Amadeus Mozarts välkända komposition). Sen gjorde jag en mindre och jag gillar tyska titlar.
Och varför denna faiblesse för tyska titlar?
– Jag är tyskofil, kommer det snabba svaret.
Stefan Uhlinder har studerat vid Hochschule der Kunste (konsthögskolan) i Berlin, han gillar att vara där och menar att landet har en skrämmande men intressant historia. Han trivdes också med debattklimatet på skolan där jämfört med det på Valands konsthögskola i Göteborg, när han studerade vid båda under 1980-talet.
– Där var det en enorm diskussion med lärarna, här var det lägre i tak. Då var det också Västberlin, det var intressant men ohyggligt.
Man han var också tveksam till vissa inslag.
– En sak som gjorde mig en aning frågande var att i Berlin målade nio av tio som sina lärare, de gick i sin professors fotspår. Var de trots allt väldigt auktoritetsbundna.
I dag gillar han fortfarande mycket i den tyska, figurativa konsten där vissa målare också påverkat hans eget skapande. .
Utställningen i Visby är Stockholmsbaserade Stefan Uhlinders första på Gotland. Han visar således verk i textil, i storformat. Men han använder sig även av andra tekniker och framhåller att han i grunden är en figurativ målare och även arbetar med tapetverk.
Han har två intentioner när det gäller sina textila, mönsterrapporterade verk: Att skapa en direkt visuell verkan och samtidigt väva in en mer långsamverkande associativ tråd i mönstrets gestaltning.
– Jag jobbar inte med symboler utan mer med att sätta i gång vissa associativa banor som betraktaren får gå vidare med själv.
I dag har han ateljé i arbetskollektivet Kapsylen i Stockholm. Där delar kulturarbetare inom olika områden arbets- och replokaler.
– Det är kul att samarbeta med andra, det kan vara astråkigt att vara konstnär.