I dryga året har han bott i Stenkyrka, mors släkt kommer från ön och nu bor han i ett fritidshus han fått ta över. Trivs kanon.
”En liten bok om köksknivar” (Karneval förlag) är inte hans första släpp, tidigare har han givit ut några böcker om mat och dieter. Hans senaste, ”Låt bönor förändra ditt liv – kokboken”, vann första pris i kokboks-VM 2019.
Men nu alltså knivar. Eggande. Nördigt.
– Ja, du, jag kände att det kunde vara kul med något annat. Jag har sett nördiga grupper på sociala medier där det diskuteras vilken kniv som är bäst så då kände jag varför inte?
Hur många har du i ditt kök?
– Uppåt 15 stycken i olika storlekar. Men köksknivar är en hel vetenskap. Den bästa är en japansk i pulverstål, den är knappt jag vågar använda. Eller jo, det gör jag ju, hackar lök, till exempel. Det är helt otroligt, den bara rinner igenom.
Hackar lök, alltså?
– Ja, verkligen hackar. Med slöa knivar skär man löken, för att inte tala om tomater som bara pressas sönder om kniven inte är vass.
15 knivar, använder du alla?
– Nja, det har blivit att jag köpt på mig efter hand och så vill man inte slänga. Men fem olika använder jag nog, beroende på vad jag ska göra.
Hur tar man hand om en kökskniv på bästa sätt?
– Här är det många som slarvar. De ska sitta på en magnetlist, inte ligga i en låda och slå mot varandra. Inte heller diskas i maskin.
Slipar du dem fortlöpande?
– Absolut, våt slipsten, grovt först och sedan polerar man det sista. Jag har faktiskt varit på slipkurs i Stockholm och har ett intyg därifrån, det är lite kul.
Vad är roligast att använda din bästa kniv till?
– Känslan av en riktigt bra kniv är roligast, man känner sig som en riktig kock. Vass egg, fint avvägd, inte för bak- eller framtung. Det är verkligen ett nöje. Det viktigaste verktyget i köket borde alla satsa lite på.
Är du nördig på andra saker än knivar?
– Jo, det får jag nog säga, jag kan få en del ryck. Nu har jag skaffat en halvårskurs i franska som jag börjat nöta på. Jag har inte läst franska sedan i plugget, och så plötsligt händer det.
"Decenniets mästerkock"-trean Gabriel Jonsson har skrivit förord och en hel del proffs är intervjuade; slipare, tillverkare och en smed.
Ett år på Gotland, alltså, för Lars-Erik. Han känner sig hemma, säger han. Livet har inneburit massor av flyttar. Varifrån han kom senast? Knivsta.