I februari gjorde 26-åriga Razmus Nyström debut på Dramaten i Tony Kushners Angels in America. Pjäsen utspelar sig i 80-talets New York under aidsepidemin. Razmus Nyström ser vi i rollen som Prior, en 30-årig homosexuell man som Razmus beskriver som ”väldigt levnadsglad”.
– Pjäsen börjar med att han upptäcker det första tecknet på att han har drabbats av aids. Den handlar om hur hans pojkvän hanterar sjukdomen, och att han blir lämnad. Han kämpar verkligen för att leva och vägrar att dö, berättar han.
Politiken är i allra högsta grad närvarande i föreställningarna, och även kopplingar mellan 80-talets USA och nutid. När pjäsen utspelar sig var Ronald Reagan president och en konservativ politik rådde.
– Gällande den konservativa politiken finns det direkta kopplingar till dagens USA, men också till världen med högerpopulismen. I och med högervindarna som blåser blir marginaliserade grupper som avviker från normen utestängda från samhället. Det skildras i Angels in America, med Reagan som vägrade ta aidsepidemin på allvar. Man pratade inte om det och framställde inga mediciner, säger Razmus.
Angels in America spelas i två delar. Del ett hade premiär 1 februari, och del två 24 februari. Föreställningen spelas fyra till fem gånger i veckan, och på lördagar får publiken chansen att se de båda föreställningarna efter varandra, vilket innebär drygt 6 timmars speltid för skådespelarna.
– Det är otroligt tufft att spela dubbelföreställningar. Det är omvälvande och tungt, och en väldigt mörk del av vår historia. Det tar väldigt mycket att spela pjäsen, det är så mycket sorg, desperation och sjukdomar. Men man känner stark kontakt med publiken och får mycket tillbaka, säger Razmus Nyström.
Razmus började sin skådespelarkarriär och musikaliska bana på Gotland. Han kommer från Kräklingbo, och gick musikestetisk linje på dåvarande Elfrida Andréegymnasiet i Visby. Att spela instrument var, enligt honom själv, inte hans starka sida. Det var istället sången som lockade. Och ganska tidigt visste Razmus att det var teatern han ville satsa på.
– Jag har inte varit intresserad av eller bra på att spela instrument, men sången ville jag utveckla. Jag visste hela tiden att teatern var min starka sida och det jag tyckte var roligast. Ganska tidigt sökte jag mig till Musikalkompaniet, säger han.
Vad har du med dig från tiden med Musikalkompaniet?
– Hur mycket som helst. Att få möjligheten av Sofia Ahlin Schwanbom att få testa på teater, bli sedd och få ha det trygga rummet har varit helt avgörande. Annars hade jag aldrig vågat söka scenskolan eller kommit på tanken att jobba med teater. Jag har dem att tacka för så otroligt mycket.
Razmus önskar att, eftersom Musikalkompaniet är uppskattat och behövs för många unga på ön, beslutsfattare på Gotland vill stötta verksamheten med lokaler och löner till de som arbetar med produktionerna.
– För mig som den udda, känsliga och ibland utstötta killen blev Musikalkompaniet som min ungdomsgård, mitt bandylag och samtalsgrupp. Det var helt avgörande för mig, både för mitt kommande yrkesval och för att orka leva som ung på Gotland då, säger han.
Efter studenten sökte Razmus till Teaterhögskolan i Malmö och i Stockholm. 20 år gammal kom han in på första försöket i Malmö, efter många, långa och krävande antagningsprov.
– Det var jättejobbigt. Man vänder ut och in på allt man har. Jag var ganska naiv när jag sökte, om jag hade vetat hur det är hade jag i dag aldrig vågat söka, berättar han.
Razmus har bott i Stockholm i åtta år, med undantag för tre år i Malmö, och kallar det hemma. Men ibland återvänder han till Gotland för att hämta andan.
– Jag bodde på Gotland i somras och var hemma hos familjen i julas. Förhoppningsvis kan jag åka hem över påsk med när vi har lite ledigt, säger han.
När livet nu fylls till bredden med Angels in America-föreställningar blir det inte mycket tid över till annat.
– Jag gör bara det just nu. Förutom att träna och träffa mina vänner har jag bara varit hemma i min lägenhet för mig själv, säger Razmus Nyström.
För att hålla fokus och ha nerverna i schack har han skapat en rutin som han följer varje dag.
– Jag vaknar alldeles för tidigt, sedan läser jag nyheterna, tränar, sover middag, äter och går till jobbet till klockan 17, och kommer hem runt midnatt. Det här är en av de mest extrema rollerna jag tror att jag kommer få göra, då får den här perioden innebära att jag är disciplinerad, säger han.
Angels in America spelas på Dramatenscenen Elverket vid Karlaplan i Stockholm fram till 26 maj. Vad som händer i Razmus yrkesliv efter det blev precis klart.
– Jag har precis fått veta att jag blir kvar på Dramaten i höst. Det är en stor produktion som har premiär på Dramatens stora scen i augusti. Mer information kommer under våren, berättar han.
Har du någon drömroll?
– Nej, jag har inte det. Jag har mer drömsammanhang. Det finns ingen roll som är värd att spela om kollegor och regissör inte är bra. Allt bygger på att det finns ett bra team som skapar ett tryggt rum. Där jag är nu är ett drömsammanhang, säger Razmus Nyström.