Gotländsk konst till Nationalmuseum

Brucebostiftelsen lånar på nytt ut konst till en stor utställning i Stockholm. Den här gången till Nationalmuseum.

Den stora målningen med Carolina Benedicks-Bruce vid kavaletten hör till de verk som Brucebostiftelsen lånat ut till Nationalmuseum.

Den stora målningen med Carolina Benedicks-Bruce vid kavaletten hör till de verk som Brucebostiftelsen lånat ut till Nationalmuseum.

Foto: Joel Nilsson/arkiv

Stockholm2022-03-17 12:30

"Härligt att vara skulptör!" heter den samlingsutställning som har vernissage vid Nationalmuseum den 17 mars. Utställningen innehåller verk av tolv kvinnliga skulptörer verksamma i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

En av dem är Carolina Benedicks-Bruce. Hon var en av de första kvinnor som utbildades vid bildhuggarskolan på Konstakademien i Stockholm. I början av 1900-talet byggde hon och maken William Blair-Bruce sitt konstnärshem vid Brucebo, där gotlänningarna under många år kunnat studera hennes verk närmare.

Carolina Benedicks-Bruce har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. I början av 2019 publicerades boken "Heartists" om makarnas konstnärskap, och senare samma år hade Carolina och William framträdande roller när Waldemarsudde visade utställningen "Grez-sur-Loing – konst och relationer". Utställningen handlade om den konstnärskoloni i Frankrike där Carolina Benedicks-Bruce och Willam Blair-Bruce träffades.

Nationalmuseum har i samarbete med andra nordiska museer, och även privatpersoner, förberett utställningen i flera år. Ett hundratal skulpturer visas, varav flera inte visats offentligt på många år.

Från Brucebostiftelsen lånar museet bland annat den stora målning av Carolina som William Blair-Bruce målat.

– Vi lånar sammanlagt ut tio skulpturer, varav två är skisser i lera. Nationalmuseum kommer även att visa en del av Carolinas verktyg, berättar stiftelsens sekreterare Susanna Carlsten.

I samband med utställningen ger Nationalmuseum ut en bok antologi om nordiska kvinnliga skulptörer. I den skildrar även de vedermödor som följde med yrkesvalet. Skulpturyrket var tungt och smutsigt och enligt traditionen en manlig syssla. Nakna skulpterade kroppar ansågs inte lämpliga för kvinnor. Trots detta utbildade sig flera kvinnor till skulptörer i Sverige under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Carolina Benedicks-Bruce hör till de som efter utbildningen i Sverige flyttade utomlands. 1893 fick hon ett hedersomnämnande för skulpturen "Den sårade badaren" på Salongen i Paris.

Övriga deltagande i utställningen på Nationalmuseum är Antoinette Råström Vallgren, Sigrid Blomberg, Ida Matton, Ida Thoresen, Agnes de Frumerie, Märta Améen, Alice Nordin, Gerda Sprinchorn, Ruth Milles, Hjördis-Nordin-Tengbom och Sigrid Fridman.

Utställningen pågår 17 mars – 11 september 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!