Det vi kallar vikingatiden inföll perioden 750 till 1100, det är 350 år då livet i Skandinavien förändrades i grunden.
Myten berättar om våldsamma och plundrande vikingar, men i och med nya arkeologiska upptäckter och forskning har den bilden förändrats.
I utställningen står världsträdet Yggdrasil i centrum, vilket hade en central roll i vikingarnas världsbild. Trädets rötter slingrar sig runt i utställningen och leder besökaren genom tio olika teman.
”Vikingarnas värld” innehåller 2500 originalföremål och breder ut sig på en yta om tusen kvadratmeter. Där, i väldens största vikingautställning, presenteras alltså delar av forskningsprojektet ”Från Hemse till Mästermyr”.
Magnus Sjöholm är timmerman och arkeolog:
– I projektet undersöktes stavkyrkoplankor från Hemse och verktyg från Mästermyrfyndet. Tanken är att se om verktygen kan kopplas till stavkyrkobygget, berättar han i ett pressmeddelande.
För att undersöka detta kopierades en del verktyg och en kopia av en stavplanka tillverkades. Plankan höggs ut ur en ek fälld i Grötlingbo och färdigställdes tillsammans med en kort sylldel i Burs för att ställas ut i museet.
Hur Hemse stavkyrka kan ha sett ut går att få uppleva med hjälp av VR-teknik.
För så är det, ”Vikingarnas värld” är i högsta grad även en digital utställning, vilken går att ta del av på egen hand eller genom att följa med på digitala visningar.