Konferensen ”De svenska historiedagarna” har arrangerats en gång per år sedan 90-talet. Varje gång på olika platser i Sverige, eller i länder som tidigare tillhört Sverige. I år är det Visbys tur den 5 till 7 oktober.
– Det började för att historielärare skulle få vidareutbilda sig. Nu har det blivit så att cirka 50 procent av deltagarna är folk som är allmänt historieintresserade, berättar Elisabeth Ahlberg, kanslichef för ”De svenska historiedagarna”.
Hon räknar med att drygt 400 personer kommer att besöka Visby och konferensen i oktober. Invigningen är på fredagen den 5 oktober klockan 11.00. Programmet består av ett antal föreläsningar med Gotlandstema, till exempel ”Visby – Från sliten småstad till medeltidsikon” och ”De hundra kyrkornas ö”.
– Gotland går som en röd tråd genom programmet men det är blandat med mycket annat också, säger Elisabeth Ahlberg.
Tre priser kommer även att delas ut.
– Vi delar ut pris till Årets historielärare, ett pris som vi själva arrangerar. Sedan delas ett pris ut i Stig Ramels minne, som är en av grundarna av historiedagarna och till sist Clio-priset.
Elisabeth Ahlberg berättar att det för historielärare betyder mycket att få chansen att träffa likasinnade och fortbilda sig.
– Responsen vi får är att det är den bästa fortbildningskonferensen som finns. Lärarna får inspiration av kollegor men även från andra, till exempel museivärdar och arkivvärdar, säger hon.