Dubbelpremiären, som nämligen också innebar Sverigepremiär för denna Stephen Sondheim-musikal, gavs på fredagen på Wisby Strand och den andra och sista på lördagen.
Det blev en föreställning som imponerade mest som genomfört projekt i sin omfattning och gestaltning, en av de största goltändska scenproduktionerna någonsin. Detta i kombination med några starka individuella prestationer.
Och mindre genom i en musikal bärande delar som musiken och historien. Den komiska musikalen "Underjorden tur & retur" saknar nämligen något så viktigt som för publiken igenkännbara hitlåtar, närmast kommer "Grodorna" som avslutar första akten. En bidragande orsak är förstås att den inte är spelad i Sverige tidigare så få utom verkliga musikalnördar har koll på melodierna. En annan att musiken emellanåt håller en tyngre, mindre lättillgänglig karaktär.
Och grundstoryn är minst sagt bisarr och rörig. Vinguden Dionysos beger sig tillsammans med sin slav Xanthias i väg för att återhämta, av alla täknbara, författaren Georg Bernard Shaw från de dödas rike Hades. Anledningen är att världen blivit galen och behöver räddas. Men i underjorden finns även William Shakespeare och de båda möts i en bitter ordduell.
Thomas Sundströms har bearbetat texten som nu innehåller det mesta från ordvitsar till närmast internskämt. Som när avgiften på Hades Express betalas, förutom med mynt, även med en fribiljett till nästa länsteaterföreställning.
Det mesta hänger på iscensättningen. Och det är häftigt att se den stora scenen fylld av musiker, körsångare, scenografi, projicerade bilder, dansare och skådespelare. Och när färjan över dödsfloden Styx effektfullt glider fram över tribunen får man starka operafantomsvibbar.
Babben Larsson gör bara korta nedslag i första akten innan spelplatsen i den andra har förflyttats till underjorden och hon bokstavligen skjutsas in i handlingen. För där nere härskar hon som Pluto, dödsrikets gud, och kan leverera sina bitande sarkasmer på känt Babbenmaner.
Andreas Nilsson drar ett tungt lass som Dionysos, Jan Åström har en tacksam roll som den stökige Xanthias. Lennart Bäck gör, som vanligt, mer än en roll och det handlar förstås om två kufar. Camilo Ge Bresky gör en starkt biroll som Herkules liksom Tomas Lindström som G B Shaw.
Men, det räcker inte. "Underjorden tur & retur" är en tung satsning som aldrig riktigt lyfter.