Forskning kring släke blir scenkonstföreställning

Sedan hösten förra året deltar alla elever vid Öja skola i ett spännande konst och klimatprojekt som ska mynna ut i en scenföreställning på Körsbärsgården i sommar.

Konstpedagogen Nanna Nore visar hur man stänker färg med precision. Den stora duken på golvet kommer at utgöra himmel och hav i pjäsen.

Konstpedagogen Nanna Nore visar hur man stänker färg med precision. Den stora duken på golvet kommer at utgöra himmel och hav i pjäsen.

Foto: Sofie Regnander

Storsudret2022-05-10 10:05

Med stöd från Allmänna arvsfonden drog Körsbärsgårdens konsthall igång projektet Konst och kunskap för tre år sedan. Syftet har varit att låta barn och unga ta del av den pågående miljöforskningen på Gotland och sedan uppmuntra till skapande utifrån den förvärvade kunskapen.

– Det pågår ganska mycket miljöforskning på Gotland och vi har Östersjön runt om oss. Jag tänkte att det var viktigt att kommunicera det till barnen eftersom jag tror att miljöfrågan är väldigt stor för dem, säger Nanna Nore, konstpedagog vid Körsbärsgårdens konsthall.

undefined
Nanna och eleverna diskuterar vilken färgkombination som blir bäst.

Projektet är nu inne på sista året och kommer att avslutas med ett gigantiskt projekt i projektet. En scenföreställning som bygger på ny forskning kring släke som gödningsmedel på Gotland. 

– Jag kände att jag ville sy ihop det här projektet och fokusera på en av alla forskningstrådarna och bestämde mig för släke-forskningen. Dels på grund av att det var väldigt konkret i och med att flera gårdar här på Storsudret deltagit i ett sådant forskningsprojekt.

Nanna Nore vände sig till Öja skola för att fråga om de var intresserade av delta i projektet – och det var de. 

– Jag var lite nervös när jag presenterade min plan för projektet för jag insåg att det skulle ta jättemycket tid från deras undervisning, men de tyckte det var kul. De har verkligen gått lös och anpassat undervisningen så att mycket handlar om det här. 

undefined
Konstpedagogen Nanna Nore visar hur man stänker färg med precision. Den stora duken på golvet kommer at utgöra himmel och hav i pjäsen.

Redan i höstas påbörjades föreställningsprojektet. Alla skolbarnen fick då besöka Körsbärsgården och bland annat träffa och ställa frågor till doktoranden Hanna Nathaniel från Kungliga Tekniska högskolan som deltagit i släke-forskningen på Gotland. Därefter har eleverna skrivit texter som legat till grund för ett manus som Nanna Nore sammanställt. De har också skissat på kostymer, haft dramaövningar och repetitioner och övat på sång och musik. När GT är på besök på skolan har pingisrummet i källaren blivit en konstateljé där skolans alla barn, från förskoleklass till sexan, får hjälpa till att färdigställa scenografin. Just idag är det den elva gånger fyra meter stora fonden som utgör himmel och hav i pjäsen som ska få liv.

– Konstnären och scenografen Marta Cicionesi har varit med som rådgivare i projektet och just idag ska vi stänka färg med precision. Det är svårare än man kan tro, berättar Nanna.

– Tänk er att ni ska fiska med ett kastspö, instruerar hon eleverna som kommer ner i källaren gruppvis enligt ett schema.

undefined
Projektet har gett ringar på vattnet. I en av skolsalarna undersöker eleverna hur olika gödningar verkar.

Nore Möller som bland annat ska spela tångruska lyckas riktigt bra i sina stänk.

– Jag har ganska många repliker att hålla reda på. Det ska bli spännande för det är första gången som jag står på scenen och spelar teater, berättar han.

Tyra-Lisa Wilson får också till bra stänk, trots att mycket av färgen också hamnar i ansiktet.

– Jag ska spela forskare och har ganska många och svåra repliker om fosfor och kalium, säger hon.

Den andra juni ska allt vara klart och teaterstycket "Släkens liv – en tur i kretsloppet" framföras två gånger utomhus vid Körsbärsgården. Scenen kommer då att fyllas av eleverna i rollerna som hav, tång, växtplankton, mikroorganismer, insekter och forskare.   

– Drama är verkligen ett bra sätt att bearbeta saker och en fantastisk undervisning. Det finns ju egentligen inte på schemat och det är lite synd för man lär sig ofta ganska komplexa saker genom att ta upp det på scenen.

Konst och kunskap

I projektet som pågått sedan 2019 får barn ta del av pågående miljöforskning på södra Gotland. Tillsammans med utställare på Körsbärsgården och Nanna Nore har de sedan fått skapa en vision kring hållbarhet med hjälp av sina nyvunna kunskaper och fantasi. Scenkonstprojektet "Släkens liv – en tur i kretsloppet" handlar om miljön i stort, Östersjön, kretsloppet med näringsämnen som både hjälper och stjälper och barnens egen förståelse av vad en miljöforskare sysslar med.

Källa: Korsbarsgarden.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!