GA har i omgångar berättar om havspoolen och testbädden, fiskodlingen i ett svinstall, arbetet med att ta hand om släke, strandstädningen vid Käldhagen, planerna för Burgsviks hamn och havsbastun. I den nya boken ”Vår del av Östersjön” läggs pusslet ihop till en imponerande redovisning av allt miljöarbete som gjorts på Storsudret under mer än ett decennium.
Jan Larsson och Allan Larsson har varit drivande kraft bakom de flesta projekten, och de tog även initiativ till att dokumentera dem med en bok. Anita Widén, som tidigare varit redaktör för böckerna ”Ett solvarv på Storsudret” och ”Att bygga en framtid” fick uppdraget att vara redaktör. För att skriva texter, fotografera och göra layout anlitades Hanna Mi Jakobson.
– Jag började arbetet i oktober. De flesta bilderna är tagna under hösten och vintern. Det är inte de klassiska sommarbilderna, men det är spännande att visa upp en annan sida av Storsudret, säger Hanna Mi och berättar att hon engagerade en vinterbadare för fotograferingen vid havspoolen.
Bokens 16 kapitel redovisar projekt som pågått eller ännu pågår på Storsudret. Intervjuer med ett 20-tal deltagare kompletterat med fakta berättar om fosforfällor, strandbete, gäddfabriker, Östersjöforum och andra satsningar.
– Det var intressant att skriva om arbetet med släken, där gammal tradition att ta hand om den kombineras med ny forskning, säger Hanna Mi Jakobson.
”Vår del av Östersjön” är tryckt i 1 000 exemplar. Den riktar sig i första hand till boende på Storsudret, men bör vara intressant för många andra. Erfarenheter från Storsudret börjar få spridning. Ett av kapitlen handlar om hur projektet Rädda Burgsviken lett till att Gotlands havsmiljöförening bildas. Föreningen samlar intressenter för sju vikar, förutom Burgsviken även Vägumeviken, Lergrav, Valleviken, Lausviken, Östergarn och Austarviken.
Boken innehåller även en informativ del med ritningar, exempelvis om hur en pistmaskin byggts om till en effektiv vassröjare med tippbart flak. Beskrivningar finns även om hur man bygger en fosforfälla och en havspool, och den som vill odla grönsaker i släke får en redovisning av hur mycket kadmium växterna tar upp.
På lördag är det boksläpp vid Vamlingbo prästgård.
- Vi kommer att vara i trädgården. Vi håller på fyra timmar, och i trädgården kan vi sprida ut oss om det kommer många, säger Hanna Mi Jakobson.