Spännande för unga om tjuvjakt på Storsudret

Lisbeth Haglund kan sitt Storsudret utan och innan. Det har hon utnyttjat i en nyutkommen barn- och ungdomsbok. Där utspelar sig en spännande men farlig tjuvjakt.

Illustration av författaren till "Vad händer på Heligholmen", Oskar kör ut barnen till Heligholmen där de tänker tälta i hemlighet för föräldrarna.

Illustration av författaren till "Vad händer på Heligholmen", Oskar kör ut barnen till Heligholmen där de tänker tälta i hemlighet för föräldrarna.

Foto: Lisbeth Haglund

Storsudret2021-08-05 10:05

En ny bok

Lisbeth Haglund

Vad händer på Heligholmen?

Mandatus

Det är en deckare, tänkt för åldersgruppen 9-14 år, som Lisbeth Haglund nu gett ut. Hon var sommargotlänning på Storsudret, med bas allra längs söderut i Sundre socken, i närmare trettio år. Och även om det har gått en tid sedan dess har hon alla intrycken från miljöerna i färskt minne, fastän hon såklart förmedlar dem med den frihet en författare till en fiktiv berättelse äger. Skildringarna av Sundre kyrka och kastal, hästgången till Heligholmen, Folkeryds konditori (som det var och som det hette på den tiden), färjeturer med ungar i bollhavet, igenkänningsfaktorn är hög.

Fyra barn träffas till sommarlovet med typiska förväntningar på lagom spännande äventyr. Men boken öppnar med att ett av dem har en obehaglig konfrontation med en inbrottstjuv i källaren till hyreshuset där han bor. En incident som visar sig ha betydelse för de händelser som kommer att utspela sig på Gotland. Det är kring barnen, i begynnande ungdom, berättelsen spinner. Föräldrar finns där, men i helt underordnade roller.

Det är inga nydanande grepp Lisbeth Haglund bjuder på och inga djupare bottnar. Men det är en väl berättad och fartfylld historia där intrigen håller hela vägen till slutet. Inspiration har hämtats från verkliga kriminalfall, som stölden av Havorringen, fynd av silverskatter och plundringar. Inte alls tokigt för en ung människas dag i hängmattan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!