När Körsbärsgården öppnar på valborgsmässoafton bjuder man på invigning av två nya utställningar och en skulptur. Gemensamt för de båda utställningarna är att konstnärerna har ett internationellt förflutet. Eva Jacobsson, utbildad vid L´Académie des beaux-arts under 80-talet, och verksam i Paris i flera år. Karin Oldfelt Hjertonsson, utbildad på konstskolor och fria institutioner runt om i världen och bland annat verksam som ambassadör på Kuba under tidigt 90-tal.
Det är tredje gången som Eva Jacobsson, sommarboende på Gotland, gästar Körsbärsgården. Denna gång med en utställning och en ny bok som hon kallar "Ingenting är hela världen". I en samling utvalda anteckningsböcker som besökaren kan bläddra i, i anslutning till utställningen, anar man en konstnär som i allra högsta grad finner konsten i orden eller orden i konsten.
– Jag är väldigt förtjust i konstnärer som arbetar med orden. Eva Jacobsson har också skrivit mycket poesi och hon säger att hon måste skriva ner ordet för att se motivet, berättar Marita Jonsson som driver Körsbärsgården.
Om orden genomsyrar Eva Jacobssons utställning, så är det färgerna som dominerar i rummet intill. Karin Oldfelt Hjertonsson berättar att hon alltid varit intresserad av blommor och älskar att måla dem. Och ju mer hon lär sig om blommorna desto mer växer skönheten.
– När jag ser hur en blomma är utformad i färg och form och förstår varför den ser ut som den gör – för att locka till sig just en specifik pollinatör – då stegras skönheten i mina ögon, säger hon
Kunskapen kring samspelet i naturen blir allt viktigare menar hon: "Växterna kan överleva på jorden utan människorna. Men det motsatta gäller inte – utan växterna funnes vi inte till", skriver hon i sin bok "Målade blommor", som gavs ut förra året.
Det är Karin Oldfelt Hjertonssons första besök på Körsbärsgården och hon berättar lyriskt om sin färd ner till Storsudret. Om alla blåsippor som nästan fått henne att köra av vägen av hänförelse. Hennes stora naturintresse har även lett till att hon faktiskt fått ett nytt växtsläkte uppkallat efter sig: "Oldfeltia". Något endast en handfull svenska kvinnor kan skryta med.
– Det är jag lite mallig över, skrattar hon.
– Det var när jag var ambassadör på Kuba. Jag hjälpte till när svenska botanister från Naturhistoriska riksmuseet var besök. På östra Kuba fann de ett nytt släkte och som tack för hjälpen döpte de busken efter mig.
I sin ateljé i Småland har hon ett specialbord för att få plats med sina akvarellpappersrullar. Här skapas långa rabatter och om besökaren blir särskilt förtjust i en grupp blommor på hennes utställningar klipper hon gärna ut en meter eller två av konstverket.
I skulpturparken ståtar en ny skulptur. Orginalet är skapat av den japanska konstnären Akiko Horio. Hon ställde ut på Körsbärsgården 2019 och visade då bland annat upp en liten skulptur – så liten att den rymdes i en hand. Marita och hennes make Jon fick en idé om att förstora konstverket och nu två år senare är idéen förverkligad.
– När vi berättade om våra tankar och frågade konstnären om vi fick lova att forma den i stort format blev hon jätteentusiastisk. Vi har skickat bilder på resultatet och de ligger nu ute på hennes japanska hemsida, berättar Marita.
Ett tips till besökaren är att ta sig tid vid skulpturen och gärna närma sig den från olika håll.