Intill Körsbärsgårdens konsthall finns det en liten ateljé med sommarkurser där barn får skapa.
– Tanken är att det ska få vara kladdigt, men vi är alltid inne i konsthallen för att hämta inspiration. Det är jättekul att ha den att utgå från och göra övningar, säger konstpedagogen Nanna Nore som leder runt dagens barngrupp med sex- till tolvåringar.
Hon berättar om konstnärerna Siri Carlén och Björn Erling Evensen och visar deras skulpturer i olika material. I den lilla konstateljén står barnens egna konstverk från de tidigare dagarna, men själva verksamheten har flyttat ut i ett tält de senaste pandemisomrarna. I dag blåser det dock för mycket i tältduken, så ett långbord har ställts upp på ett stort plaststycke i ena längan av konsthallen.
– Nu får vi sätta igång och jobba, eller hur, säger Nanna Nore.
– Ja, svarar barnen ivrigt och tar plats vid bordet med varsin klump av självtorkande papperslera.
Nanna Nore har lett konstkurserna sedan de startade 2014 och sedan dess har barn fått inspireras och uttrycka sig genom en variation av konstarter, från att göra lerskulpturer, akvarellmålningar och kolskisser till tuschteckningar, bildkollage och serietidningar.
– Det är mer populärt än någonsin. Covid har inte stoppat någonting. Vi har utökat kurserna och satt en spärr att man bara får gå en kurs per barn. En hög procent av barnen är återkommande, om de tycker att det är roligt kommer de tillbaka, säger Nanna Nore.
En av dem är tolvåriga Lee Olsson från Visby. I år har hans familj åkt ner till södra Gotland med en husbil där de bor de fyra dagarna som konstverkstaden pågår. Han har varit med på en sommarkurs tidigare.
– Då tyckte jag att det var så himla kul, så nu fick jag och min lillasyster Eve gå igen. Jag gillar att måla. Jag brukar ha ett litet ritblock med mig då och då, det tycker jag är väldigt roligt, säger Lee Olsson.
Han har gjort en bro av lera som torkar när han tar sig an nästa uppgift, ett stilleben i torrpastell inspirerad av utställningen på andra sidan väggen. Han och de andra barnen gör precis det som är tanken med konstverkstaden, tar till sig andras konst och lär sig uttrycka sin egen.
– Att lära sig se och upptäcka. Titta och känna på riktigt, vara i något och utifrån det uttrycka sig. Dels för att barnen ska få bli tagna på allvar och lära sig att de kan se och tycka om konst, dels för att det är kul. Få pröva hur det är att skapa och hitta sin egen kreativitet, förklarar Nanna Nore.
De senaste två åren har hon även lagt till en miljöaspekt i projektet konst och kunskap.
– Lika mycket som vi tar inspiration av konstnärerna tar vi inspiration från forskare. Man lär sig ganska mycket av sina elever och frågar dem hur man kan göra konst om miljöproblemen, säger Nanna Nore.
Barnen får även använda traditionella tekniker, återbrukat material, avfallsprodukter och föremål från naturen. De har bland annat målat med släke, efter samtal med en forskare på KTH om hur tången som sköljs upp på stränderna kan återanvändas.
För Nanna Nore har de senaste årens konstverkstäder varit en lärorik period och hon ser det även hos barnen som kommer tillbaka.
– Framförallt att det verkar ha väckt skaparlust, från att de tycker att det är roligt att kladda med färg till att de faktiskt har hittat ett intresse för konst. En del har till och med skaffat egna ateljéer och krävt att få ett rum hemma, säger hon.