Körsbärsgårdens grundare: ”Det är en tuff situation”

Wanås i Skåne och Rackstadmuseet i Värmland kämpar i ekonomisk motvind. På Körsbärsgården på södra Gotland ser årets konstsommar ut att bli den sista. ”Det är krig mellan regeringen och kulturlivet”, säger Marita Jonsson, en av grundarna.

Konstnärsduon Simon Häggblom och Karin Lind stod bakom Körsbärsgårdens första utställning för säsongen 2024.

Konstnärsduon Simon Häggblom och Karin Lind stod bakom Körsbärsgårdens första utställning för säsongen 2024.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Sundre2024-07-19 12:10

OBS. Det här är en text hämtad från TT.

Euforiskt berättar hon om konstkursen för barn. Föreläsningen om Svenskt Tenn kvällen före hölls i en knökfull lokal och en av de unga konstnärer som nyligen ställde ut på Körsbärsgården vill ge en performance.

– Jag måste hålla geisten uppe och verksamheten här just nu är fantastisk, men det kommer inte att gå ett år till utan verksamhetsstöd från regionen och kulturrådet. Det är en tuff situation, säger Marita Jonsson.

Grundarna jobbar gratis – ändå går man med förlust. Men eftersom avslagen kommer sent hade det blivit ännu dyrare att riva upp ingångna avtal med konstnärerna och ställa in.

undefined
På Körsbärsgården arrangeras bland annat konstverkstad för barn.

Den privata sponsringen går till inköp av enskilda verk, men får inte finansiera basverksamheten framhåller hon. Pandemistödet från Kulturrådet har upphört och för att få verksamhetsstöd därifrån måste regionen först skjuta till mer pengar. Region Gotlands verksamhetsstöd räcker bara till länsinstitutionerna, berättar hon.

– Det finns en liten fri pott där vi får ett litet anslag. Men om vi får mer blir någon annan utan, viktiga verksamheter konkurrerar med varandra om små pengar, det är väldigt olustigt, säger Marita Jonsson som menar att regeringen måste agera.

– Det här är otroligt viktigt i dag, man inger hopp och mod när människor får jobba och skapa helt enkelt.

undefined
Marita Jonsson är en av grundarna till konsthallen Körsbärsgården i Sundre.

Den internationella skulpturparken Wanås Konst får sedan länge just de offentliga verksamhetsstöd som Körsbärsgården efterfrågar. Men dessa har krympt eftersom de inte räknats upp i takt med inflation och kostnadsökningar, framhåller verksamhetschefen Milena Høgsberg.

Färre nysatsningar, anmärkte konstkritiker i år. Visst underhåll samt marknadsföringen är lagd på is, men Wanås vägrar ändå höja priserna.

– Entréintäkterna är avgörande, men om vi höjer priserna för mycket blir vi en plats bara för dem som kan betala. Vi har en samhällsuppgift. Ofta är vi den första kulturupplevelsen för lokalbefolkningen, säger Høgsberg.

undefined
Skulptören Christian Eriksson ritade och lät bygga sin bostad och ateljé Oppstuhage i Rackstad, Arvika, vid mitten av 1890-talet medan han bodde i Paris. Pressbild.

Publikens försämrade köpkraft är ytterst kännbar även på Rackstadmuseet i Arvika som drar in 75 procent av intäkterna av egen kraft.

Där visas pionjärer från förra sekelskiftet, men man lägger också pengar på att ställa ut det samtida. Utan samtidskonst inget framtida kulturarv, resonerar museichefen Anneli Strömberg.

– Det som oroar mig mest nu är hur man ser på kultur, och på samtidskonst specifikt.

Bakgrunden

I en serie artiklar gör TT nedslag bland kulturinstitutioner och kulturutövare vars verksamhet hotas av ansträngd ekonomi.

Förutsättningarna:

• Pandemibidragen som många kulturinstitutioner fick under pandemin, har upphört.
• I den ekonomiska krisens spår har flera kulturaktörer drabbats av höjda hyror.
• Den statliga budgeten 2023 förde med sig slopade, minskade eller stillastående bidrag för flera kulturaktörer.

Från politiskt håll har diskussioner förts om ökad privat finansiering av kultur, vilket har lett till debatter om kulturens roll och funktion – som egenvärde i sig eller som motor för tillväxt.

FAKTA: Tre trängda utställare av samtidskonst

Körsbärsgården ligger på södra Gotland. Sedan 2010 har grundarna Marita och Jon Jonsson successivt byggt till konsthall, skulpturgalleri, paviljonger och skulpturpark. Drivs numera som stiftelse. I sommar visas bland annat japanske Sadaharu Horio och ”Skäll på Wroom” av Pia och Mark Ingelse.

Wanås konst ligger i Knislinge på skånska landsbygden. En omfattande internationell skulpturpark som grundades 1987. Har cirka 70 permanenta verk och ett centrum för konst och lärande som drivs av en stiftelse. I år visas den internationella grupputställningen "The ocean in the forest".

Rackstadmuseet ligger i Arvika. Visar verk av pionjärerna inom den svenska arts- and craftsrörelsen vid förra sekelskiftet men arrangerar också konstnärsresidens och ställer ut samtida konstnärer, i sommar målningar av Karin Broos.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!