Omläsning av Bibeln – böckernas bok

Lite undanskymd i hyllan i många hem. Men ändå böckernas bok. Lennart Lindgren läser om Bibeln.

Bibeln - böckernas bok.

Bibeln - böckernas bok.

Foto: Hasse Holmberg

Sverige2021-05-28 10:00

I många hem står en Bibel i bokhyllan. Kanske lite undanskymd. Förr var Bibeln mer synlig, särskilt på landsbygden. Jag kommer ihåg min morfar där han halvlåg på kökssoffan med Bibeln bredvid på bordet – där vilade ett lugn och en trygghet.

Bibeln är tveklöst en del av vår kultur – vi må vara troende eller icke. Bibeln med sin uppdelning i två stora böcker – Gamla Testamentet och Nya Testamentet, dryga 1 600 sidor. Nya Testamentet som grund för kristendomen. Jesu historia från födelse till korsfästelse och uppståndelse. Lärjungarna/apostlarna som vandrar ut för att missionera. Härifrån stammar de stora helgerna – jul, påsk, Kristi Himmelsfärd, midsommar och adventstid. Som det sekulariserade Sverige inte rår på.

I Gamla Testamentet finns ett myller av berättelser. Vem känner inte till Skapelseberättelsen, Adam och Eva och Noaks ark. De 10 budorden – flera ständigt aktuella. Berättelserna är många – spännande och intressanta men också våldsamma och krigiska. Här finner vi Jona i valfiskens buk (utspottad efter tre dar), Batseba mor till Salomo, David och Goliat, Daniel i lejongropen, Babels torn (symbol för mänskligt övermod), Elias himmelsfärd.

Insprängda finns tre poetiska böcker – Ordspråksboken, Predikaren och Höga Visan.

Ordspråksboken är en samling tänkespråk sammanställda omkring 500 f.Kr. Den som gräver en grop faller själv däri. Neka icke den behövande din hjälp, när det står i din makt att giva den.

Predikaren ger vägvisning: Vandra de vägar ditt hjärta lyster och så som det behagar dina ögon. Det finns ingenting nytt under solen.

Höga Visan är en samling kärlekspoesi att återvända till: Huru skön och huru ljuv är du icke, du kärlek så följd av lust. Och så: Ditt sköte är en rundad skål, må vinet aldrig fattas däri. Har väckt lust genom alla tider. 

De tre böckerna lär vara författade av Salomo, kung över Israel på 900-talet f.Kr. Här finner man många guldkorn.

Att Bibeln benämns Böckernas Bok får nog tillskrivas att den haft/har en plats i världen under långliga tider. Med rötter i 1000-talet f.Kr. Översatt till ca 3 000 språk. Den äldsta bevarade hela Bibeln från 300-talet e.Kr. finns i Vatikanen. Min är daterad i midsommartid på 1950-talet som minne av konfirmationen.

Bibeln är en bok som följt människan. Värd omläsning här och var som inspiration och tankeväckare –  som en del av vår kulturhistoria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!