– Fågeln väljer flykten. Vi valde den icke. Flykten valde oss, citerar studenterna under en repetition.
Mikaela Swärd, Juliette Hurralde, Caroline Lundahl, Frida Levin och Felicia Godman tillhör den sista kullen på Wisbygymnasiets och Kulturskolans teaterprogram. Under tre år har såväl antika dramer som modern spelfilm funnits på schemat. Deras sista uppsättning är dock deras egen. Det började med en diktanalys på temat flykt under svenskalektionerna.
– Vi började tänka på flyktingsituationen idag, men det var svårt att gestalta så vi valde flykten inom oss själva i stället, berättar Frida Levin.
– Det var något som låg oss närmare och som vi kände till, säger Juliette Hurralde.
Tillsammans skapade studenterna fem karaktärer, som har olika typer av problem som de flyr ifrån.
– Vi valde det vi tyckte var viktigt att ta upp för andra ungdomar och som vi själva kan känna igen oss i, förklarar Caroline Lundahl.
De har valt aktuella samhällsproblem som våld i hemmet, ätstörningar och rättvisefrågor. Karaktärerna flyr från sina problem till ett café. Där sitter den duktiga flickan som alltid tar hand om alla andra. Tjejen som spyr upp sin mat i smyg. Och de andra som har flytt misshandelsrelationer eller destruktiva familjer där hemma. Utifrån caféet, som en symbolisk scen, har studenterna skrivit manus, tonsatt dikten och gjort koreografin.
Pjäsen gestaltar en identitietsprocess, som delvis är inspirerad från studenternas egna gymnasieår. Flera av dem beskriver hur de estetiska ämnena har fått dem att växa de senaste läsåren.
– Jag var väldigt blyg i mellanstadiet och högstadiet, men har blivit mer säker, säger Mikaela Swärd.
– Ja, inte bara säker att stå på scenen utan även att bli mer säker och social i olika situationer, tillägger Juliette Hurralde.
– Man lär sig även att bemöta andra och förstå andra, när man sätter sig in i karaktärerna, fortsätter Frida Levin.
– Att man finner sig själv genom att spela någon annan, säger Caroline Lundahl.
De är alla nöjda med sin tid på teaterprogrammet och vill gärna fortsätta med skådespeleri i framtiden.
– Jag har hållit på med teater halva mitt liv och jag sökte mig hit, i stället för Stockholm eller någon annanstans, säger Caroline Lundahl.
De delar sin dramalärare Niklas Westergrens uppfattning, att det är synd att de är de sista teaterstudenterna som kommer gå ut Wisby gymnasium.