Samuel Fröler är mitt uppe i en landsomspännande turné med Riksteaterns produktion "Du är väl Googlebar, lille vän". I kväll har turen kommit till Hemse.
I Ylva Lööfs humoristiska satir gestaltar Fröler den utbrände och arbetslöse gymnasieläraren Birger som ska anpassas till den nya arbetsmarknaden.
Pjäsen tar upp svåra ämnen som hur man bär sig åt när man befinner sig på fel sida av arbetsmarknaden och märker att tiden har sprungit ifrån. Vilken användning kan man ha av all ny teknik när man inte förstår den?
– Birger är en lärare i sina bästa år. På arbetsförmedlingen träffar han en trettio år yngre jobbcoach som vill höja hans status genom att göra honom sökbar på nätet, googlebar, säger Samuel Fröler.
Den traditionelle Birger försöker övervinna kontrasterna mellan nytt och gammalt och anpassa sig till den rådande tiden.
– Den är väldigt humoristisk men samtidigt väldigt allvarlig. Birger är ett offer av skolan som är i ständig förändring. Han befinner sig i en situation där han inte längre passar in.
Fröler menar att det i pjäsen, i dagens teknikorienterade samhälle, finns ett viktigt och högst relevant budskap. Den beskriver en situation utifrån ett skruvat perspektiv, men bottnar i ett allvar när den beskriver skolan.
– Det är inte så att vi kommer med några sanningar och säger att "På det här sättet ska det vara i stället". Det finns väldigt mycket som är bra med den svenska skolan och den har fått ett osedvanligt dåligt rykte, mycket på grund av rent politiska orsaker. Men samtidigt är det ett högt tempo, mycket byråkrati och många påbud, du ska lära dig fler ämnen vilket gör att du kanske inte blir riktigt bra på någonting.
Den cirka 60 minuter långa föreställningen ämnar beröra såväl meningen med livet som meningen med arbetslivet och hur man bär sig åt för att bygga upp sig själv på nytt.
Pjäsen spelas upp som en monolog, en konstform som tilltalar Fröler.
– Det är väldigt trevligt, samtidigt som det är väldigt utsatt då du bara har dig själv att hålla dig till. Jag gör det som ett föredrag där jag för en dialog med publiken, vilket ger en trevlig dynamik.
Han är på intet sätt obekant med Gotland, bland annat efter att ha spelat in polisserien "Kommissarien och havet". Främst har han dock en annan ö i sitt hjärta, och den ligger inte i Stockholms skärgård.
– Jag är ju en sann ölänning och då sätter man ju inte gärna sin fot på Gotland, säger Fröler skämtsamt och fortsätter:
– Jag tycker att det är väldigt vackert och trevligt på Gotland, men jag har haft stark anknytning till Öland och varit etablerad där sedan 60-talet, säger Samuel Fröler.