Med bara veckor kvar till premiären fick Musikalkompaniet våren år 2020 ställa in hela uppsättningen av Den osynliga tråden.
– Då var det självklart, men nu har vi lagt mycket kärlek och energi, nu ska det bli premiär. Både de som är på scenen och publiken förtjänar det, säger konstnärliga ledaren Sofia Ahlin Schwanbom som också har skrivit föreställningen om vuxnas övergrepp och ungdomars utsatthet på nätet.
Den 15 april nästa år går ridån upp på Wisby Strand för premiär och tolv föreställningar är planerade. På scen finns ett 40-tal skådespelare, barn och vuxna.
– I den här produktionen är det första gången vi har med vuxna i vuxenroller, säger Sofia Ahlin Schwanbom.
På scenen finns också Gotlandsmusiken, som även de längtat efter en publik.
– De tycker att det är ett viktigt projekt och att musiken är jätterolig att spela, säger hon och berättar att det trots ämnet absolut inte bara är en nattsvart föreställning utan att den också rymmer värme och humor.
Sedan Musikalkompaniet startade år 2004 har ett par hundra ungdomar passerat.
– Vi har jobbat generationsöverskridande. Men nu har vi haft ett stort glapp och måste fylla på, säger Sofia Ahlin Schwanbom och berättar att man behöver minst tolv nya ungdomar inför höstens repetitioner.
På torsdag kväll hålls audition i Säveskolans matsal, som på grund av coronaläget kräver föranmälan.
– Vi letar efter ungdomar som älskar att sjunga och spela teater, även om man bara har sjungit i duschen eller dansat hemma i vardagsrummet tidigare, och som vill lägga tid och energi på att vara med i en föreställning med ett viktigt budskap.
Nästa vecka börjar repetitionerna och att det har gått två år, menar Sofia Ahlin Schwanbom, har gjort att delar i föreställningen har kunnat finputsas till det bättre.
– Temat är ännu mer aktuellt under pandemin än det var innan, säger hon och berättar att hon inte är så orolig över att de unga tillbringar sin fritid på nätet som över de vuxnas roll:
– Jag är orolig över hur vi vuxna bemöter dem på nätet, och över de som vill de unga illa.
En mässa planeras i anslutning till den sista föreställningen på Wisby Strand, där aktörer som polis och kulturbärare sätter ungas utsatthet på nätet i fokus. Sofia Ahlin Schwanbom menar att ansvaret för vad som sker ofta hamnar på de unga:
– Brott mot barn behöver vara en samhällsfråga, där vuxna tar ansvaret.