"Alla måste inte ställa sig på barrikaden"

Hon var en förebild, vare sig hon ville eller inte. I helgen är det premiär för Unga Romas nya pjäs om Irena Sendler, kvinnan som vägrade att acceptera grymheten som norm.

I "Irena – ingen ängel" förflyttar sig Tobias Aspelin Mikaela Hagelberg från nutiden till Warszawa under andra världskriget. Föreställningen kommer att spelas för öns mellanstadieelver.

I "Irena – ingen ängel" förflyttar sig Tobias Aspelin Mikaela Hagelberg från nutiden till Warszawa under andra världskriget. Föreställningen kommer att spelas för öns mellanstadieelver.

Foto: Edvin Högdal

Teater2020-03-06 14:43

Det onormala har blivit det nya normala för Unga Roma. Teatersällskapet som började som ett Romateatern junior med Shakespeare-tolkningar för barn och unga har breddat sin repertoar rejält den senaste tiden. 

– Det kan kanske framstå som om "Irena – ingen ängel", ett historiskt drama baserat på verkliga händelser, sticker ut jämfört med våra tidigare produktioner. Men det gjorde även vår förra, "Fångad i ett nätverk". Mer och mer tar vi oss friheten att belysa det som känns viktigt för stunden, säger Mikaela Hagelberg, en av två skådespelare i "Irena – ingen ängel".  

Unga Romas nya ungdomssatsning handlar om den polska socialarbetaren Irena Sendler (1910-2008), känd för att ha räddat 2500 barn från Warszawas getto under andra världskriget. 

– Det här är en berättelse om civilkurage. I detta drama bevittnar vi en dragkamp mellan mod och dumdristighet. Gränsdragningen kan vara svår, såväl för vuxna som barn. Och det är inte menat som en uppmaning att alla ska ställa sig på barrikaden. Det kan vara minst lika mycket värt att ge sitt stöd till den som står där, säger regissören Daniel Goldmann, som i och med detta gör sin första föreställning med Unga Roma. 

För manuset står dock en av sällskapets veteraner: Lotta Grut. 

– Jag började intressera mig för Irena Sendler när jag såg ett bildspel på sociala medier. "En sån skulle jag också vilja bli", utbrast jag spontant efteråt. Det blev också en replik föreställningen. Jag vill fånga den där gnistan av god energi som kan uppstå när vi hör om människor som Sendler, säger hon.  

Det är kanske inte så konstigt att det onormala blivit normalt vad gäller Unga Roma. Fär sådana är också tiderna, betonar Daniel Goldmann. 

– Överallt ifrågasätts nu saker som togs för självklara bara för bara tio år: Människovärdet, den fria journalistiken – listan kan göras lång. Irena Sendler vägrade acceptera att grymheten var normal. Hon poängterade gärna att hon inte alls var någon räddande ängel, utan en människa som agerade som en människa bör. Därför blir hon också en så stark förebild, säger han.   

"Irena – ingen ängel" har premiär 8 mars på Gotlands Kulturrum. Detta är en av två planerade föreställningar för allmänheten. Nästa tillfälle är 19 mars på Joda. Under våren ska pjäsen spelas för öns mellanstadieelever ute i skolorna på ön.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!