Med sommarhus i Hamra har David Rangborg under en längre tid observerat förhållandet mellan gotlänningar och fastlänningar. Särskilt intressant blev det under pandemin, då militanta öbor i Facebook-grupper hotade att kasta ägg på fastlänningar som kom till ön och spred smitta.
– Jag har också följt hur Gotland blivit alltmer strategiskt viktigt och hur militären rustar upp på ön. Det finns mycket material, men det hade kanske inte blivit någon pjäs om inte Ryssland invaderat Ukraina. Det gav möjlighet att dra satiren ett steg längre, säger David Rangborg som berättar att han började skriva på "Gotlands sak är vår" i april.
Pjäsen är en satir som berättar om bostadsrättsföreningen Musslan, där medlemmarna med kort varsel kallats till extrastämma. Den som varit med på möten i bostadsrättsföreningar vet att minsta fråga, som utbudet av tv-kanaler, oväntat kan växa till en stor konflikt.
– Jag har själv bott i en bostadsrätt och vet att sådana möten kan ge upphov till stor komik, säger David Rangborg.
Nu handlar stämmans enda punkt om att upplåta samlingslokalen åt gotländska flyktingar. Gotland har invaderats och prognosen säger att drygt 57 000 gotlänningar tvingas lämna sina hem. Kassören Björn undrar om föreningen kan ställa upp.
En av medlemmarna, Fredrika, har sommarhus på Gotland. Hon berättar hur hon har tagit illa vid sig av hatet som blev synligt i sociala medier under pandemin. Hon är dessutom en spirituell kvinna, som drejar och uttrycker sina känslor på olika sätt.
– När stämman håller paus tänder hon rökelse med salvia, så vi upplyser om det förekommer parfym under föreställningen, berättar David Rangborg.
Förutom att skriva manus och regissera spelar David Rangborg även rollen som föreningens ordförande Mats. Som försöker hålla ordning på en stökig stämma, samtidigt som han inte har rent mjöl i påsen.
– Mats har själv en plan för hur han ska kunna använda samlingslokalen för egen del, förklarar David Rangborg.
Stämman slutar med en omröstning. Hur pjäsen slutar vill David Rangborg inte avslöja.
– Det är en satir som mer driver med den privilegierade medelklassen i storstaden än med gotlänningarna. Det är intressant att beskriva vad som händer när medlemmarna i föreningen får ta upp frågor som de inte är vana med, säger David Rangborg.
"Gotlands sak är vår" har premiär fredagen den 16 september på Uppsala stadsteaters scen Intiman. Därefter ges ytterligare sex föreställningar fram till den 7 oktober. Alla som after work-teater, där baren öppnar en timme före föreställningen.
– Det är en väldigt populär form, och att en pjäs om en bostadsrättsförening är intressant har teaterns ombud hört på olika träffar, säger David Rangborg.
Sex av de sju föreställningarna är redan slutsålda. Någon förlängning av spelperioden blir det dock inte, eftersom flera av skådespelarna redan är kontrakterade för andra uppsättningar. David Rangborg ska själv medverka i "Arsenik och gamla spetsar" i regi av Philip Zandén som Uppsala stadsteater sätter upp senare i höst.
– Om gotlänningar är intresserade av att se "Gotlands sak är vår" tycker jag att de ska trycka på. Ring till teaterchefen, hör av er och fråga i biljettkassan efter föreställningar, säger David Rangborg som gärna ser att pjäsen sätts upp vid andra tillfällen.