Ett actiondrama utlovas i Roma

Under måndagen visade Romateatern upp ett smakprov ur sommarens föreställning Kung Lear. Och den som tycker det låter tungt med en tragedi behöver inte rädas.

Regissör Sara Giese utlovar ett actiondrama i Roma i sommar.

Regissör Sara Giese utlovar ett actiondrama i Roma i sommar.

Foto: Sofie Regnander

teater2019-06-25 12:00

När Romateatern ska fira 30 år gör man det med ett av Shakespeares mäktigaste verk: Kung Lear. Under måndagen hölls en kortare pressvisning på Roma klosterruin inför premiären i morgon, onsdag. Alla skådespelare fanns på plats och många var förstås nyfikna på Nour El Refais ersättare, Janna Granström.

– Jag blev jätteglad när de ringde och frågade om jag ville vara med.

Har det inte varit tufft att repa in rollen på så kort tid?

– Nja, när jag fick frågan spelade jag fars på Dramaten så jag har pendlat mellan Stockholm och Gotland och repat texten på båten. Det har gått riktigt bra.

Inte hellar årets regissör tvekade när hon fick frågan om hon ville komma till Romateatern i sommar. Men hon ställde ett krav.

– Jag svarade att jag kommer om jag får göra Kung Lear, ler Sara Giese.

– Jag har mest jobbat med nyskrivet material och hållit mig undan klassikerna, men jag har tänkt att det skulle vara roligt att få ge sig på Shakespeare.

Kung Lear anses av initierade som Shakespeares främsta verk. Pjäsen handlar om patriarken som på ålderns höst har beslutat sig för att lämna över makten och dela riket mellan sina tre döttrar. För att få sin lott tvingas döttrarna deklarera sin faderskärlek och den som lyckas bäst ska också bli rikligast belönad. Två av dem öser ömhetsbetygelser över sin far. Men den yngsta dottern vägrar spela med i faderns spel och håller tyst. Detta väcker kungens vrede och han förskjuter henne.

– Trots att det är en 400 år gammal pjäs känns den högaktuell just nu. Det handlar om människor i en övergångsperiod, ett paradigmskifte, och om den unga generationen som ska ta över. Vilka är det som försöker sno åt sig makten i en sådan period?

Pjäsen i original är i fem akter och kan gott och väl pågå i fem timmar så texten har skurits ned och omarbetats. I Roma-tappningen bjuds publiken på en drygt två timmar lång föreställning med paus.

– Om man är inte är van vid teater och tycker att en Shakespeare-tragedi låter tungt vill jag bara säga att man inte behöver vara rädd. Pjäsen är nedskuren och vi kommer att bjuda på ett riktigt actiondrama. Sen har Shakespeare mycket humor så det blir roligt också, säger Sara Giese.

Att Romateatern fyller 30 år ska förstås uppmärksammas på något sätt berättar Romateaterns vd Eva Carlberg.

– Att det ens varit möjligt att hålla på så här länge bygger på alla eldsjälar och ideella krafter som bidragit. Stöd från näringslivet och regionen har också varit helt avgörande.

Så hur kommer det att märkas att ni fyller 30 år?

– Det är inte riktigt bestämt ännu, men det finns planer på en stor födelsedagsfest till hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!