Länsteatern börjar sända filmade klassiker

Salongen står tom på länsteatern under coronakrisen. Nu lanserar man en digital kanal som ska visa gamla produktioner som "Systrarna sisters" och "Floden".

Skräckisen "Kvinnan i svart", som sattes upp i Visby 2015, är en av pjäserna som kommer att plockas fram ur teaterns "skattkammare".

Skräckisen "Kvinnan i svart", som sattes upp i Visby 2015, är en av pjäserna som kommer att plockas fram ur teaterns "skattkammare".

Foto: Stig Hammarstedt/pressbild

Teater2020-04-01 14:19

Vägen ur krisen

Först kom inställningsbeskeden i ett, sedan lösningarna. Både Gotlands museum och Gotlandsmusiken har presenterat coronaanpassade programpunkter den senaste tiden, och nu rättar den tredje länsinstitutionen in sig i ledet. 8 april lanserar länsteatern satsningen ”Från länsteaterns skattkammare”. Det handlar om filmad teater som kan strömmas hemifrån, med släpp varje onsdag på teaterhusets Facebook. 

– Alla är friska i ensemblen för närvarande, men vi måste ta hänsyn till vår publik. Det här är ett sätta att möta upp dem i karantäntider, säger teaterchefen Thomas Sundström.

Länsteatern har tvingats ställa in samtliga föreställningar av den pågående produktionen "Hjälten på den gröna ön" till och med 13 april. Detta som svar på regeringens beslut att begränsa folksamlingar till högst 50 personer. Skattkammarprogrammet inleds därför med en utsändning av denna pjäs. Annars kommer tablån huvudsakligen att bestå av gamla länsteaterproduktioner som ”Svenskbyborna”, ”Systrarna sisters”, ”Floden”, ”Bättre begagnat” och ”Kvinnan i svart”. De äldsta som är inplanerade, "Rampfeber" och ”Den fule Ringaren och den vackra Esmeralda”, har nästan tio på nacken.  

– Inspelningarna har gjorts för att dokumentera och marknadsföra vår repertoar. Det var egentligen inte meningen att materialet skulle visas för utomstående, men nu när läget är som det är får man glädjas åt att vi har dem i vårt arkiv, säger Thomas Sundström. 

Hur känns det för dig att se dem så här långt i efterhand?

– Märkligt. Men det blev också en påminnelse om hur mycket vi ändå gjort genom åren.

Filmerna kommer att ligga ute helt öppet utan betalvägg under en begränsad tidsperiod. Om det inte vore för rättighetssituationen hade de förmodligen blivit kvar på nätet ännu längre.  

– Med tanke på att vi till 80 procent finansieras med offentliga medel skulle det kännas konstigt att låsa in och ta betalt för det här.

Humöret förefaller ännu vara gott vid teatern, trots inställda föreställningar och en oviss framtid.

– Det är förstås trist att inte få spela en pjäs som man lagt ned så mycket tid och energi på. Samtidigt blottar det här något fint hos kulturmänniskan: De ger sig aldrig, de är som kackerlackor. Även om hela världen brann ned skulle vi sitta där och spela musik på benflöjtar och sätta upp pjäser i ruinerna, säger Thomas Sundström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!