Klassisk roman högaktuell i krigets skugga

När länsteatern inledde förberedelserna med "På västfronten intet nytt" hade kriget i Ukraina inte brutit ut. När pjäsen om första världskriget har premiär är den skrämmande aktuell.

Det mullrar och ljuset blixtrar till, skådespelarna dansar och sjunger. Men ”På västfronten inget nytt” är ingen musikal, påpekar teaterchefen Thomas Sundström och pjäsen som har premiär den 3 mars.

Det mullrar och ljuset blixtrar till, skådespelarna dansar och sjunger. Men ”På västfronten inget nytt” är ingen musikal, påpekar teaterchefen Thomas Sundström och pjäsen som har premiär den 3 mars.

Foto: Henrik Radhe

Teater2023-02-23 18:15

Ingen har kunnat undgå oron i världen de senaste åren. Världen rustar, något som märks även på Gotland. Rysslands annektering av Krim 2014 väckte tanken hos teaterchefen Thomas Sundström att länsteatern borde sätta upp Erich Maria Remarques skildring av första världskriget. ”På västfronten intet nytt” räknas till en av de främsta antikrigsskildringarna. Romanen, som gavs ut 1929, var en av de första som nazisterna kastade på sina bokbål, och som tvingade Remarque att lämna Tyskland.

– Jag ser hans skildring som ett fredsdokument, och har försökt att få rättigheterna till romanen i mer än tio år. För några år sedan satte Red Tape Theatre upp ”På västfronten intet nytt” i Chicago. Därifrån lyckades jag köpa rättigheterna för att sätta upp den här, berättar Thomas Sundström.

Den amerikanska uppsättningen, skapad av Matt Foss, har vunnit priser för både bästa pjäs och bästa produktion hemma i USA. Thomas Sundström har översatt manuset och skrivit några musikstycken. Kilian Wöllner har engagerats för att göra koreografi. Även om det är en föreställning med dans och musik är det inte en musikal, poängterar teaterchefen.

Nu gör sig länsteatern redo för premiären. GA är med när öppningscenen repeteras. Det är 1917. Efter två år vid fronten ligger elva tyska soldater döda i en sönderbombad kyrka. Utanför mullrar kanoner och krevader, kraftiga ljussken blixtrar till. Soldaterna reser sig för att återberätta sina upplevelser från slagfältet.

Erich Maria Remarques roman skildrar livet på slagfältet. Berättelsen blev omedelbart en succé och har filmats några gånger. I fjol hade ”På västfronten intet nytt” premiär på Netflix, en påkostad skildring med storslagna krisscener. Med fast scenografi har teatern sina begränsningar.

– Vi följer ändå Remarques manus mer noga än Netflix-filmen, säger Thomas Sundström.

undefined
Det mullrar och ljuset blixtrar till, skådespelarna dansar och sjunger. Men ”På västfronten inget nytt” är ingen musikal, påpekar teaterchefen Thomas Sundström och pjäsen som har premiär den 3 mars.

Anna Bengtsson spelar huvudrollen som Paul Bäumer, en himmelsvid skillnad mot att spela Anna Dubbe som hon senast gestaltade på länsteaterns scen i ”Måne över Rosendal”.

– Det är inte lika mycket korsetter den här gången, så det är lättare att andas, säger hon.

Å andra sidan får hon utkämpa en närstrid med bajonett mot en fransman, efter att båda hamnat i ett granathål. För övrigt enda gången man ser fienden på scen.

– Den striden blir en vändpunkt för Paul. Han anmälde sig till kriget som frivillig och såg framför sig hur han skulle bli en hjälte. Men nu inser han hur kriget bryter ner honom mer och mer, säger Anna Bengtsson och tillägger:

– Det är spöklikt hur aktuell pjäsen är. Nu pågår skyttegravskriget igen.

undefined
Teaterversionen av Erich Maria Remarques roman skildrar elva soldaters öde. I rollerna ses bland andra Erik Törner.

För länsteatern är ”På västfronten intet nytt” en storsatsning. Elva skådespelare på scenen, varav fyra är elever vid Kulturamas högre musikutbildning som gör sin praktik i Visby. 

Pjäsen kommer att spelas för skolelever i årskurs 8 och 9 på högstadiet, samt för alla gymnasieelever. 

– Vi inledde samarbetet med skolan i mars förra året. Flera av eleverna har närvarat vid repetitioner, och de har fått studiematerial som underlag för diskussioner. 

Dagen efter GA:s besök ska ”På västfronten intet nytt” spelas för alla gymnasielärare.

För allmänheten blir det endast 13 föreställningar, med premiär den 3 mars.

– Det är en liten salong, så jag räknar med att det kommer att vara utsålt hela tiden, säger Thomas Sundström.

På västfronten intet nytt

På scen: Alma Bengtsson, Lennart Bäck, Johan Hwatz, Walfrid Lindsgård, Tomas Lindström, Rebecka Sjöwall, Erik Törner, Frida Jokinen, Ella Näsman, Nina Eriksson Schött, Benjamin Vagnhammar Sundström.

Regi, manus, musik: Thomas Sundström.

Koreograf: Kilian Wöllner.

Scenografi, ljus, teknik: Ulf Grönhagen.

Kostym, rekvisitör, attributmakare: Jacqueline Iturralde Ulfsax.

Producent: Annica Grönhagen. 

Premiär: 3 mars kl. 19:00

Övriga speldagar: Mars 4, 10, 11, 17, 18, 24, 25, 31. April: 1, 15, 16, 19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!