Den internationellt hyllade pjäsen ”Arv” hade premiär i början av november på Dramaten i Målarsalen. Den åtta timmar och 20 minuter långa föreställningen handlar om mötet mellan homosexuella män i New York och tar sin början omkring 2015. I ett sorgligt och samtidigt varmt samtal möter männen varandra, över generationsgränserna.
– För mig är det en berättelse om några generationer homosexuella män som lever i nutid. En grupp män som möts för att berätta sin historia som blir en kollektiv historia. Hur hamnade vi här? Vilka är vi? Varför är vi som vi är? Och vad bär vid med oss? Det är någon slags grundpremiss som pjäsen bygger på, säger Razmus Nyström.
Han är bekant med Dramatens scen sedan flera år och när han för första gången fick läsa manuset fanns ingen återvändo.
– Efter att jag läst pjäsen så kände jag att jag ”bara måste vara med”. Så jag tjatade väl lite på Carl Johan (Karlson, regissör). När jag väl fick reda på att jag skulle vara med så skrek jag bara rakt ut, jag blev så glad, säger han.
Hur ofta känner du den känslan över en roll?
– Väldigt sällan egentligen. Jag kan verkligen vara peppad på roller och vilja vara med i ett sammanhang med en viss regissör. Den här var för bra för att inte vara med i. Den kändes så viktig, på så många plan.
Rollerna som Adam, Leo och en namnlös ung man var också viktiga för Nyström att få gestalta, på ett mer personligt plan.
– Hundra procent. Jag känner en jättestark igenkänning. Inte minst som homosexuell man. Jag kände direkt att det här är något viktigt att förmedla på både på ett politisk, men också mänskligt plan. Kopplingen för mig var jättestark, direkt, säger han.
Razmus Nyström spelade för några år sedan en systerföreställning till ”Arv”, ”Angels in America2, som utspelar sig under Aidsepidemin i 80- och 90-talets USA. I pjäsen ”Arv” fick han en naturlig brygga till nutiden och sitt egna liv.
Pjäsen ”Arv” gick upp på Dramaten i början av november förra året. Den spelas antingen som heldagsföreställning på åtta timmar och 20 minuter. Eller i två delar, där vardera del är omkring tre och en halv timme. Snabbt blev den hyllad av kritikerna som ett mästerverk.
– Det är helt fantastiskt att få så fina ord. Helt magiskt. Vi hade repat flera hundra sidor manus från mitten av sommaren i ett otroligt tempo. Vi visste att pjäsen var bra, men vi var ödmjuka inför att vi inte visste hur den skulle tas emot. Det gensvar som vi har fått av både publik och i recensioner har varit otroligt.
En mastodontföreställning som ”Arv” kräver mycket av skådespelarna både på scen och privat.
– Man blir såklart väldigt trött. Det som också känns är att pjäsen blir en resa för alla roller. På ett sätt är man helt öppen i sista akten och oerhört sårbar. Man blir trött, men lyft av publiken och känner samtidigt en sådan tacksamhet, säger Razmus Nyström.
Under de speldagarna har han ett närmst minutiöst schema, från morgon till kväll. Han äter och vilar på fasta tider.
– Jag vet vad som krävs under en dag som vi spelar. Till exempel försöker jag alltid sova 20 minuter i pausen under en heldagsföreställning, säger han.
Just nu finns om möjligt ännu mindre tid för vila och återhämtning för Razmus Nyström. Parallellt med Dramatenpjäsen spelar han in en produktion med SVT. Han kommer vara ett av trollen i årets julkalender – nytolkningen av klassikern ”Trolltider”.
– Jag spelar troll lite då och då, haha. Det är blir såklart mycket jobb. Men att vara med i julkalendern har varit en dröm. Det har funkat bra kombinera hittills, säger han.
Mest tid har Razmus Nyström spenderat på teaterscenen och det är någonstans där han har sin hemmaplan. Men han förklarar att han också är nyfiken på att göra mer film i framtiden.
– Teatern är kärnan inom skådespeleri och där trivs jag. Men jag vill gärna göra mer film om tillfälle ges.
Vad gör du när du ledig?
– Det tråkiga svaret är att jag vilar. Men jag tränar också och försöker hänga med min kille och träffa kompisar. Just nu kretsar mycket kring att stå på scen och balansera upp det livet.
Pjäsen ”Arv” är en direkt inspirerad av E.M Fosters roman ”Howards end”. Under namnet ”The Inheritance” gjorde den succé i London såväl som på Broadway. Den nämns ofta som en arvtagare till pjäsen ”Angels in America” från 2017, där alltså Razmus Nyström också spelade.