Hösten 2020 satte teatern upp skräckmästaren Edgar Allan Poes novell, i bearbetning av teaterchefen Thomas Sundström. Då var det som om förbannelsen även drabbade Länsteatern. Pandemi rådde, flera av föreställningarna för skolelever ställdes in och allmänheten fick aldrig chans att se pjäsen.
Därför återkommer ”Huset Ushers förbannelse”. Föreställningarna för elever är redan igång. Med start under kulturnatten den 1 oktober får även allmänheten chans att se pjäsen under oktober.
Novellen, som Edgar Allan Poe skrev 1839, berättar om ett grått och kusligt hus. Där bor Roderick Usher, nervös och rädd. Där dyker även hans ännu nervösare syster Madeleine upp, först levande för att senare dyka upp som en vålnad och slutligen plötsligt försvinna och förklaras död.
Det är en skräckskildring, som stundtals får nackhåren att resa sig. Därför rekommenderas pjäsen för ungdomar från 13 års ålder.
Vad har en skräcknovell från 1839 att säga dagens ungdomar?
Berättaren, som kallats till huset, är läkare. Det bäddar för ett möte där vetenskap ställs mot vidskeplighet och det övernaturliga. Roderick Usher tyngs av en förbannelse som vilat över huset sedan korsriddarnas tid. Läkaren är fast i sin tro att vetenskapen kan lösa allt, medan Usher är övertygad om att inget kan bryta förbannelsen.
Händelserna i huset får dock läkaren vackla i sin tro.
– Det är så lite som behövs för att man ska tappa tron på vetenskap och fakta, säger Tomas Lindström som spelar läkaren.
När Edgar Allan Poe skrev berättelsen hade just Charles Darwin presenterat sin teori om arternas uppkomst.
– Tron på vetenskapen stärkes och Gud fick mindre betydelse, säger Thomas Sundström.
För att ytterligare understryka tron på vetenskapen har Thomas Sundström kryddat pjäsen med psykiatrikern Sigmund Freuds teorier. Det finns behandling för alla symptom, även systern Madeleines hysteri.
– Freuds teorier om kvinnors hysteri är intressanta. Många av dem hade säker inte några problem, utan bara ett beteende som avvek från normen, säger Thomas Sundström vars intresse för Freud resulterade i att han för 15 år sedan skrev musikalen ”Freudomamia”.
I slutet ges ett handfast exempel på att girighet har sitt pris, när läkaren ser ut att få med sig husets förbannelse medan byggnaden rasar.
Roderick Usher spelas av Lennart Bäck. Ny i rollen som lady Madeleine är Anna Jankert.