2020 fick Romateatern, som så många andra, ställa in. Förra sommaren blev det istället en föreställning i mindre format, men i sommar är Romateatern tillbaka med full kraft.
– Det är första gången på två år som vi gör en stor produktion i ruinen. Det är väldigt roligt att vara här, att vara igång och göra det vi ska, säger teaterns konstnärlige ledare Stefan Marling, som även regisserar i år.
– Det är ett otroligt lustfyllt arbete med den här ensemblen, de är extremt påhittiga och kommer med egna initiativ som gör mitt jobb som regissör väldigt roligt.
29 juni är det premiär. Det blir dock ingen Shakespearepjäs i år utan italiensk fars. "Två herrars tjänare" är en komedi från 1746, skriven av Carlo Goldoni. Romateaterns Nina Pontén har gjort en ny originalöversättning av pjäsen som i original heter "Il servitore di due padroni".
– Den här pjäsen har funnits i våra tankar ganska länge – jag tycker hemskt mycket om slapstick, säger Stefan Marling.
Kim Sulocki gör huvudrollen som den ständigt hungrige tjänaren Truffaldino, som försöker tjäna två herrar samtidigt, vilket naturligtvis ställer till trubbel. På scenen återförenas han med gotländskan Stina Nordberg – de båda spelade mot varandra även i Romateaterns uppsättning "En vintersaga" 2017.
– Vi kan liksom inte hålla oss ifrån varandra, skrattar Stina Nordberg.
Det är tredje veckan som ensemblen repar på plats i klosterruinen.
– Det är en ynnest att få vara här. Det är en väldigt rolig pjäs, den är från 1700-talet men det är en klassiker som spelas ofta just för att den är så välskriven, säger Kim Sulocki.
Medan han är rutinerad i komedisammanhang, är genren mer ny för Stina Nordberg.
– Jag har gjort lite komedi tidigare men inte så mycket. Det är något fantastiskt med tempot, växlingarna och att karaktärerna får blomma ut, förvridas och förstoras. Det är nästan lite musikaliskt, näst intill rytmiskt, säger hon.
Skådeplatsen är 1700-talets Venedig.
– Det känns pampigt på något sätt med de här kostymerna, men också folkligt, säger Stina Nordberg.
– Samtidigt är det mycket en skildring ur de lägre klassernas perspektiv, säger Kim Sulocki.
Tempot på scenen är högt och lär kräva en pigg publik.
– Det ska gå undan och vara högt tempo. Vi ska vara precis snäppet före publiken så att de inte vet vad som ska hända, säger Kim Sulocki.
Att årets föreställning är en komedi, är ingen tillfällighet.
– Finns flera goda skäl till att vi ville göra en komedi. Vi tycker att komedin är ett bra sätt att skapa gemenskap, få folk att komma samman och mötas och dela en upplevelse på en fantastisk plats. Det är härligt att få skratta tillsammans och det känns extra angeläget nu med pandemin och oroligheter i världen, säger Stefan Marling.
Trots att pjäsen minst sagt har ett par år på nacken, tycker han att den knyter an till vår samtid.
– Den har en slags aktualitet, det finns en igenkänning hos många tror jag i hur man i ett svagt ögonblick tar på sig för mycket jobb och sen får ta konsekvenserna av det. Den handlar också om personer som utger sig för att vara något annat än de är, säger Stefan Marling.
Han ser fram emot att få hälsa publiken välkommen tillbaka till Romateatern.
– Jag hoppas och tror att publiken är extra sugen och har längtat tillbaka till sommarkvällarna här i ruinen, jag tror det kommer att bli en fin sommar med mycket publik.