Coronapandemin har haft omfattande påverkan på Länsteatern Gotland. Först genom att stoppa all verksamhet, och därefter genom att begränsa antalet åskådare kraftigt. Nu är dock alla restriktioner borta, och när teatern nu förbereder sin första stora produktion sedan "pandemihelvetet", som teaterchefen Thomas Sundström själv uttrycker det, så gör man det med "Amira & Demonerna". En föreställning där fokus läggs på det mycket aktuella ämnet psykisk ohälsa bland unga.
– Det är enormt tufft att vara ung i dag, och pandemin har inte gjort det bättre. Man ser hela tiden mörka rapporter om ungas mående, och det har absolut påverkat mig när jag skrev manuset, säger Thomas Sundström, som även regisserat "Amira & Demonerna".
Föreställningen beskrivs som en fantasymusikal om psykisk ohälsa där man får följa den 16-åriga Amiras kamp mot sina tvångsföreställningar och demoner.
– Pjäsen är en slags blandning mellan Lars Norén och Harry Potter kan man säga. Den här flickan genomgår under föreställningens gång en resa som leder henne till en annan plats än där hon var när resan började, säger Thomas Sundström.
Ensemblen består den här gången av sex personer, där tre är mer eller mindre välkända ansikten på Länsteatern; Lennart Bäck, Anna Jankert och Andreas Nilsson. De tre övriga däremot är nykomlingar på den gotländska teaterscenen.
– Vi har glädjande nog tre praktiserade elever från scenskolan i Göteborg med i den här föreställningen. Det är tre förbannat begåvade människor kan jag säga, och jag rekommenderar alla att gå och se dem nu, för sedan kommer ni inte ha råd, säger Thomas Sundström med glimten i ögat.
Dessa tre scenskoleelever är Stina Olsson, Filip Vikström och Elvira Norbäck, där den sistnämnda gör titelrollen som Amira.
– Amira mår inte så bra och känner mycket inre självhat. Frågor som "varför räcker inte jag till?" och "vad är det för fel på mig?" snurrar mycket i hennes huvud, berättar 22-åriga Elvira Norbäck om karaktären hon gestaltar på scenen.
Hur gör man för att gå in i en sådan roll som Amira?
– Alla har svårigheter som vi måste kämpa med, så jag har tagit delar av mig själv, delar av personer jag träffat och annat som jag tagit till mig för att försöka hitta det som Amira känner. Jag hoppas att de som ser föreställningen ska kunna relatera till henne.
Och hur känns det att få spela den inför, förhoppningsvis, fulla salonger nu när restriktionerna släppts?
– Det känns fantastiskt och som att en sten lyfts från ens axlar. Energin blir helt annorlunda när man gör någonting inför en stor publik istället för inför åtta personer.
"Amira & Demonerna" bygger på en ännu outgiven bok av Staffan Cederborg med titeln "Karibiens gåta eller mitt bisarra liv som död".
– Boken kommer ut först i vår, men vi har fått tillåtelse att göra vår egen version och dramatisering av berättelsen redan nu. Alla som kommer och tittar på föreställningen kommer även att få det första kapitlet av Staffans bok med sig hem, säger Thomas Sundström.
Föreställningen har skolpremiär den 12 oktober, och offentlig premiär tre dagar senare.
– Jag hoppas att publiken ska känna "wow, vilken resa" när de lämnar salongen, och sedan ska de förhoppningsvis börja prata om vad den egentligen handlar om, avslutar Thomas Sundström.