Bulverket på Tingstäde träsk är Gotlands största fornlämning. Men trots det är så berömt är byggnationen fortarande en gåta. För ingen vet vad bulverket egentligen skulle användas till, bara att det sjönk och övergavs direkt. En som vill gå till botten med mysteriet är arkeologen Peter d’Agnan. Nu har han lagt ner 150 timmar på en ny film i hopp om att locka finansiärer till ett stort vetenskapligt projekt.
– Jag gör det här och andra delprojekt för att meritera mig för att få doktorera. Jag har sökt två gånger men fallit på målsnöret. Men även om jag får det så räcker inte doktorandlönen och därför behöver jag finansiärer. Massor av utrustning och tid krävs och man kan inte stå för det själv eftersom notan springer iväg, säger han.
Vad är det som gör bulverket så fascinerande?
– Det häftigaste är att det är så unikt och finns så mycket material att hämta. Det finns paralleller med sjöborgar och fästningar i alpsjöar i norra Europa. Men det här är något annat.
Har du någon teori om varför det byggdes?
– Det har funnits teorier men ingen verkar vara i närheten. Men husen byggdes inte samtidigt som plattformen, utan det var färdiga hus från land som först plockades ner och sen monterades upp därute. Allt är så välbevarat i vattnet, i jorden hade det ju bara varit borta. Det finns hela nockdelar, träplugg och annat som använts. Hela hus. Man kan fortfarande se mejselspår och yxhugg i träet, säger Peter d’Agnan.
Vad hände sen?
– Eftersom det sjönk direkt kom det aldrig i bruk. Det finns inget som tyder på att någon bott på bulverket. Men folk har tappat saker. Det finns en hel oöppnad encyklopedi därnere och vi har bara läst titeln.
Du är fokuserad på byggnadernas konstruktion, vad kan historien lära oss?
– Enligt proverna uppfördes bulverket på 1130-talet. Det här kan ändra bilden av hur vi tror att man byggde hus på den tiden. Och vi har en 3D-modell av ett stavverkshus färdig som ska presenteras om ett par veckor.
Vilket blir nästa steg?
– Det blir ett par dykdagar till våren och sommaren. Så fort det är vindstilla åker vi ut, för 99 procent av bulverket är fortfarande outforskat och dolt i dyn. Sen blir det en ny film om det stora vetenskapliga projektet blir verklighet, säger Peter d’Agnan.