Gotlänning tar fajten för porrkung i ny Viaplay-serie

I Viaplays nya true crime-serie "Svenska synden", får tittarna följa den porrkungen Berth Miltons kamp för upprättelse. Till sin hjälp har han bland andra advokaten och forne Visbysonen Magnus Söderlind.

Magnus Söderlind och hans kollegor tar fajten för att ge porrkungen Berth Milton upprättelse.

Magnus Söderlind och hans kollegor tar fajten för att ge porrkungen Berth Milton upprättelse.

Foto: Montage

True crime (GA)2019-05-24 19:00

True crime-genren har varit på kraftig frammarsch de senaste åren. Streamingstjänsterna har riktat strålkastarna mot än det ena än det andra rättsfallet och förvandlat det till spännande underhållning – ofta med en ny utgång. "Making a murderer", "The Jinx", "The Staircase" och för den delen Dokument inifråns prisade "Fallet Kevin", där ju gotlänningarna Jakob Larsson och Johannes Hallbom är två av personerna bakom.

Viaplays "Svenska synden", som hade premiär i förra veckan, har samma estetik och upplägg, även om det sedvanliga mordet här är utbytt mot ett skattemål. Men med en huvudperson som går under epitetet porrkung och som lanserar en konspirationsteori där inte bara hans namne och far, grundaren av porrimperiet Private, utan även svensk media, Hells Angels och kungen, pekas ut som möjliga krafter bakom konspirationen, så räcker ingredienserna gott och väl till för att skapa underhållning.

Med målet att avslöja konspirationen, rentvå sitt namn och få resning i det skattemål som drivit honom i landsflykt, låter Berth Milton ett filmteam följa honom då han tar hjälp av advokaten Marko Tuhkanen och hans kollegor på Advokatbyrån Tuhkanen i Haparanda.

– Det gick till på samma sätt som när vi blir anlitade av andra klienter. Marko blev anlitad för att titta närmare på den skatteprocess, där man anser att Milton är skatteskyldig i Sverige. Vi menar att det finns omständigheter som visar att han inte är det, säger Magnus Söderlind, advokat och delägare i byrån.

Han växte upp i Visby och efter skolgång på S:t Hansskolan, Solberga och Säve, lämnade han ön för jobb och studier i Stockholm, Uppsala, Umeå, London och Norge. Numera är han sedan många år bosatt i Luleå, där han driver advokatbyråns lokalkontor.

– Det var en så ovanlig slump som att jag träffade kärleken i Umeå. Min fru är från Luleå och hennes vilja norrut var starkare än min söderut, konstaterar 41-åringen.

Yrkesvalet var ingen självklarhet.

– Jag sökte in till juristlinjen för att jag tyckte att det var dags att skaffa mig en yrkesutbildning, jag kände att jag måste välja inriktning i livet. Jag tittade i kurskatalogen och körde egentligen uteslutningsmetoden – vad jag inte var intresserad av.

Under juridikstudierna stod det ganska snart klart att det var advokat Magnus Söderlind ville bli.

– Jag kände att ville jobba för någon i processen, att bli domare eller åklagare var aldrig aktuellt för mig.

Det är uppenbart att Magnus Söderlind brinner för sitt yrke och även för det inte alltid så väl ansedda advokatskrået.

– Att det finns en god advokatkår är på något sätt fundamentet i en rättsstat – alla har rätt till ett fullgott försvar. I alla samhällen kan man skrapa ihop åklagare och domare, men bara demokratier har advokater. Advokater och journalister är också de första man fängslar, säger han bestämt.

Berth Milton är en man som gjort sig en förmögenhet på porr, smitit undan en rekordstor skatteskuld och flitigt figurerat på löpsedlarna. Men Magnus Söderlind hade inga betänkligheter kring att företräda Milton.

– Nej, inte det minsta. Jag jobbar som advokat och det finns en grundläggande demokratisk aspekt i att alla människor har rätt till en advokat och det bästa försvar de kan få, säger Magnus Söderlind, som huvudsakligen jobbar med brottmål och är van vid att företräda människor som står åtalade för allehanda brott.

Det är inte första gången den lilla advokatbyrån i norr drar till sig uppmärksamhet. Så sent som i augusti förra året lyckades den morddömde Esa Teittinen, med hjälp av sin försvarsadvokat Marko Tuhkanen, få resning i Svea hovrätt och friades efter åtta år i fängelse. Marko Tuhkanen har också setts i tv-programmet "Brottsplats Sverige" som sidekick till Hasse Aro.

– Milton kände till oss och hade fått uppfattningen att vi inte räds att ta fajten om så behövs, vi känner inga oroligheter kring att gå upp mot de stora bjässarna och institutionerna, säger Magnus Söderlind.

Berth Miltons fall var ett uppdrag som andra – men ändå inte.

– Vi tillvaratar ju klientens intresse med nit och omsorg – vi ser alltid till vår klients bästa, säger Magnus Söderlind.

– Skillnaden är att vi har filmats under processens gång. Det är inte helt okomplicerat och föregicks av rätt mycket funderingar och diskussioner innan vi åtog oss det. Det bygger på att klienten fullt ut är införstådd med det, men också att det är klientens vilja att så ska ske.

"Svenska synden" är inspelad på flera platser i Sverige och i världen, bland annat på Mauritius där Berth Milton bor sedan ett par år tillbaka och dit Marko Tuhkanen och hans fru och assistent Kerstin Tuhkanen reser i serien.

Att ha ett filmteam som följer ens arbete var en ny upplevelse för Magnus Söderlind.

– Jag trodde att det skulle vara större skillnad än vad det faktiskt var, att ha det här omkring sig. En direkt skillnad är att många av våra dialoger och diskussioner är på engelska och det är de ju normalt inte, säger han.

Magnus Söderlind har inga problem med att stå i rampljuset och tycker att seriens skildring av dem som personer och deras arbete stämmer väl överens med verkligheten.

– Vi är rätt mycket de vi är i våra yrkesroller. Som en god advokat behöver du gilla det muntliga, att argumentera och kliva in i den rollen – vi är vana vid att uppträda.

Nu är premiären avklarad. I fem underhållande avsnitt nystar filmteamet, advokaterna och journalisten och författaren Thomas Sjöberg, som är på plats för att skriva en andra biografi om Milton, i den konspirationshärva som Berth Milton är övertygad om att han är utsatt för och som han maniskt ägnat 20 års tid för att samla bevis för. En minst sagt snårig historia i snygg förpackning, där hemliga ljudinspelningar, gamla film- och tidningsklipp, varvas med vackra flygbilder av Stockholm i vinterskrud och Mauritius paradisstränder.

Är du nöjd med resultatet?

– Det är svårt att svara på utan att avslöja hur det går, men jag är nöjd med den konstnärliga produktionen, jag tycker att det är en oerhört välgjord serie. Den ger en bra bild av det uppdrag vi fick, säger Magnus Söderlind, som hittills bara mött positiva reaktioner på serien och hans medverkan.

– Bara att jag fick min fru att sträcktitta på alla fem delar tycker jag är bra betyg.

Lyckades ni med ert uppdrag?

– Det kan jag tyvärr inte säga någonting alls om, då kommer jag att avslöja slutet. Men ser man alla fem avsnitten kommer man få svar på det.

Själv tittar han sällan på true crime – han får sin dos av rättsfall i verkliga livet.

– Jag lever rätt mycket uppe i det här tio timmar per dag i min vardag. Men jag förstår absolut fascinationen, säger Magnus Söderlind, som gärna följer andra serier.

– Jag brukar alltid ha någon tv-serie som jag följer. Jag är ett fan av HBO:s "Chernobyl" och italienska "Gomorra".

Magnus Söderlind har sedan uppväxten ägnat sig åt olika former av kampsport – jujutsu, karate och thaiboxning.

– Jag har under många år tränat och varit tränare i thaiboxning, men fick trappa ner rätt hårt när jag fick barn. Nu är jag nere i träningslokalen kanske en gång i veckan men då med min son, som har funnit sin pappas intresse.

Så hur kopplar han då av? Svaret är Gotland.

– Jag åker ner till Holmhällar en gång per år. Min pappa har en sommarstuga där.

Han brukar planera in sommarvistelserna på ön så att han kan sammanstråla med gamla vänner från Gotlandstiden. De flesta har precis som han flyttat från ön, men dragningen till Gotland består.

– Gotland har alltid en plats i mitt hjärta och det finns perioder när jag längtar tillbaka. Men ön finns ju alltid där, säger Magnus Söderlind.

Hittills har han endast besökt ön privat.

– Än så länge har jag inte haft något mål i Gotlands tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!