I ett år har studenterna på Ella Music Educations pop- och rockinriktning spelat, skrivit musik, och turnerat med såväl covers som egenskriven musik. Nu ger sig ”Ellorna” ut på läsårets sista turné. Med början den 14 maj på Fenix i Visby ska de sju studenterna sedan vidare till Linköping, Simrishamn, Malmö och Lund. En fullspäckad vecka i södra Sverige där allt material är egenskrivet. Det är studenterna själva som har ansvar för att boka spelningar, planera turnén och rigga med tekniken. Något som gitarristen Julia Tengelin tycker har varit spännande:
– Det svåra ligger väl i att ingen av oss har gjort det här innan vi började utbildningen. Allt är ju nytt. Hanna ”Sweet Beat” Jäderberg, på trummor och sång, håller med:
–Man är ju lite rädd att missa något. Man ska kontakta bokare och göra en budget, men vi har fått bra stöd från vår lärare.
Anledningarna till att man valt att turnera i södra Sverige är många.– Dels fick vi tips från tidigare elever. Stället i Simrishamn har haft Ella-elever där tidigare, och varit nöjda, så det var faktiskt dom som kontaktade oss. Sen var det praktiskt att köra däromkring. Att vi skulle spela på Gotland var självklart. Dels så bor vi ju här, och många har familj på ön så det var givet, säger Julia Tengelin.
Utbildningen ligger i Fårösund och är tvåårig. Efter det första året kan man välja att fortsätta ett andra år med projektinriktning, som innebär att man får möjlighet att utveckla egna musikprojekt med eget material, spela och turnera samt producera en egen skiva. För Hanna Jäderberg är det givet att fortsätta utbildningen nästa år:
– Absolut! Det är ett jättebra ställe att utvecklas lite ifred, samtidigt som man blir pushad. Jag vill ju jobba med musik efteråt också.
– De flesta ska nog gå kvar. Vi får se om vi fortsätter spela som två band eller kanske bildar ett storband. Det skulle jag tycka vore kul, säger Julia Tengelin.
Ella Music-utbildningen riktar sig till kvinnor och trans-personer. Utbildningen har också ett uttalat genusperspektiv och ett av ämnena som lärs ut är genus/intersektionalitet. Men varför är det viktigt med en utbildning utan män?
– Det är många sammanhang som kvinnor hamnar i underkant gentemot cis-män i samhället. Musik är inget undantag. Här får man ett andrum att uttrycka sig fritt. Man bedöms inte som kvinna utan som individ, en musikalisk individ, svarar Julia.
Hanna instämmer:
– Kvinnliga förebilder finns, men dom syns och hörs inte lika mycket. Då är det lätt att fråga sig ”kan jag göra det här?”. På Ella känner jag inte så. Jag ska göra det här.
– På turnén vill vi visa att musik av kvinnor och trans-personer inte behöver vara snäll och stryka alla medhårs. Den kan också vara hård och snabb, avslutar Julia Tengelin.