Det är förre toppolitikern Schlingmanns roman ”I maktens öga” – vilken utspelar sig under Almedalsveckan – som är förlaga till den åtta avsnitt långa tv-serien som har premiär på Viaplay fredag.
Per Schlingmann hade ju, tillsammans med Fredrik Reinfelt och Anders Borg, en betydande del i Moderaternas förnyelseprocess som ledde fram till valsegern 2006.
Men numera är den aktiva politiken sedan flera år minnen blott. Istället skriver han nu, bland annat i skrivarlyan i Visby, på tredje romanen i den trilogi som inleddes med ”I maktens öga” och ”Harpsund tur och retur”.
Tv-serien ”Den inre cirkeln” baseras fritt på den första boken. Just ordet ”fritt” var till en början smärtsamt för Schlingmann:
– Manusförfattare och regissörer vred till karaktärerna på ett sätt jag inte var helt bekväm med, skrattar han. Det var inte så jag tänkt mig dem!
Men snart insåg han, säger han, att det var en del i processen, att film är ett eget universum och att hans historia faktiskt breddats.
”Den inre cirkeln” handlar om en politisk maktkamp och är inspelad mitt under den pågående Almedalsveckan.
Bakom de karaktärer som seriens skådespelare (bland andra Niklas Engdahl, Nanna Blondell, Ebba Hultkvist Stragne och Melinda Kinnaman) gestaltar kan kändisar som Carl Bildt, journalisten K-G Bergström och Keno-mannen Tommy Wahlgren synas i mängden.
Bland många andra, så klart. Omkring 1500 statister som fick någon form av regi användes, utöver de 3000 som besökte det autentiska ”DJ Battle” på Kallis som också filmades.
Det kan bli en igenkänningsfest för många gotlänningar, alltså.
Håkan Hammarén, producent för tv-serien, säger att inspelningarna förflöt utan problem. Under Almedalsveckan användes just autentiska miljöer, som scenpublik och det allmänna myllret på gator och i gränder.
– Vi spelade även in i Fårösund och på Takstains gård i Lärbro. Alla inomhusscener i tagna i gamla Kulturskolan vid Specksrum, där byggdes fängelsekorridor, hotellrum och polisstation upp, säger han.
Per Schlingmann är fascinerad av den spänningsbåge som finns mellan politiker och media under Almedalsveckan, särskilt under ett journalistiskt drev. ”Jag klär mig i svart och rustar mig för strid”, som en av karaktärerna i boken säger.
– Almedalsveckan är allas bortaplan, det vet jag av erfarenhet.
– Där finns ingenstans att gömma sig, inga kulvertar till arbetsrummen, här står journalisterna och väntar utanför hotellet...det är en makalöst bra plats att förlägga handlingen till, säger han.