Videon är inte längre tillgänglig
Nyligen tecknade Region Gotland en ny försäkring för sin konstsamling. Försäkringsbeloppet uppgår till ett värde av cirka 22,5 miljoner kronor. En stor del av konsten finns till tack vare en-procentsregeln. Vilket innebär att en procent av byggbudgeten vid olika projekt ska gå till konstverk, ett exempel är nybyggnationen av Ica Maxi arena. Utsmyckningen av arenan är också ett av de dyraste konstverken inom Region Gotland, det heter Mareld och är skapat av Katarina Löfström. Totalt innehåller regionens konstsamling närmare 5 000 verk. Vilket enskilt verk som är dyrbarast är dock en teoretisk fråga, enligt konstintendent Berit Ångman Svedjemo.
– Det är inte en kommersiell konstsamling och jag vet inte vilket som skulle kunna sägas vara det dyraste på marknaden. Det går inte att peka ut något enskilt verk som är extra spektakulärt, säger Gotlands Museums Berit Ångman Svedjemo.
Ångman Svedjemo är intendent för den offentliga konsten. Sedan 2,5 år tillbaka har hon i uppdrag att tillgängliggöra, samordna, hantera och vårda konstsamlingen.
Bland verken finns allt från små tavlor till omfattande fasta konstverk både inomhus och utomhus.
– Det kan låta mycket med 5 000 verk men då får man tänka på att det är i regionens lokaler över hela Gotland, i de flesta miljöer vi befinner oss i.
Konstinköpen sköts av kultur- och fritidsförvaltningen och för 2015 var inköpsbudgeten satt till 50 000 kronor.
– Det är en liten budget. I första hand så är det samtidskonst som köps in.
Konstverken har inte uteslutande köpts in av Region Gotland eller dåvarande Gotlands kommun. Det händer att verk skänks bort till regionen.
– Ibland görs det ju det. Statens konstråd donerade exempelvis nyligen verk till Gråboskolan. Det händer också att privatpersoner hör av sig, och då tas beslut i de enskilda fallen. Det går inte att ta emot allt, utan man måste väga hur det förhåller sig till samlingen i övrigt. Gåvorna utgör en väldigt liten del av vår samling.
Som en del av kulturarvet skildrar konsten de olika tidsepokerna sedan 1899. Det äldsta verket i samlingen är Karl Romins staty "Ymnighetsgudinnan" i fontänen vid Packhusplan i Visby.
– Det är spännande att konstverken berättar om olika tider och ideal. Sedan har vi samtidskonsten som speglar vår tid nu.
Exempel på samtidskonst som Ångman Svedjemo lyfter fram är Katarina Norlings verk från 2008 "Balladen om vaktchefen" som finns vid kongresshallen Wisby Strand.
– Det är ett verk i tre delar: Snäckan utanför entrén, vaktchefens skrivbord inomhus samt en textil på väggen.
Ett annat samtida verk är "Knarr" av Lars Valinger som finns i Almedalsbibliotekets entré.
– Det passar in väldigt bra i miljön här. När man står en stund och tittar på det så händer det faktiskt någonting i kroppen som är svårt att sätta ord på.
Kurt Ullbergers muralmålning "Rytm, kraft och rörelseglädje" från 1956 finns på Södervärnsskolan, restaurerad 2015. Det är ett annat verk i samlingen som i Ångman Svedjemos ögon är något extra.
– Det är ett oerhört fint hantverk, en äkta al fresco, där man gör den i etapper på våt puts. Det är samma typ av väggmålning som bland annat finns i många kyrkor.
Alla konstverk finns registrerade med fotografi i en databas och konsten inventeras regelbundet.
– Då går jag igenom skicket, ser till att verken hänger där de ska och att det finns informationsmaterial, säger Berit Ångman Svedjemo.
När något konstverk saknas brukar det i regel handla om att det ställts på en annan plats.
– Om en tavla inte hänger där den ska så brukar det i regel röra sig om att det har ställts in i ett förråd eller en garderob någonstans.
I en depå på Magasin Visborg finns en liten del av samlingen magasinerad.
– Där finns det ett fåtal verk men annars är alla utplacerade.
Gotlands Museum har ansvar från Region Gotland att tillgängliggöra regionens konstsamling.