I helgen anordnades uppspelningar för Zornmärket för första gången på Gotland. Zornmärket delas årligen ut av Zornmärkesnämnden inom Svenska Folkdansringen, och har som syfte att öka intresset för den svenska folkmusiken. I fredags spelade Owe Ronström gotlandslåtar på fiol för Zornmärkesjuryn och belönades därefter med silvermärket och får därmed hederstiteln riksspelman.
– Det är naturligtvis väldigt hedrande, spännande och roligt att få den utmärkelsen, säger Owe Ronström, och fortsätter:
– Det är en lite speciell situation eftersom man inte spelar inför publik utan för en jury. Det har jag aldrig gjort förut, så det var lite nervöst.
Sedan 2003 är Owe Ronström professor i etnologi på Uppsala universitet campus Gotland. Hans forskning omfattar bland annat musik, dans, mångkultur och kulturarv. Han är även spelman sedan många år tillbaka och är verksam musiker i bland annat Orientexpressen, Gunnfjauns kapell och Gotlands Balalajkaorkester.
– Musiken har funnits där från början och det har inte funnits någon stund då jag inte har varit intresserad. Jag började spela i småskolan, först trumpet och sedan gitarr, innan jag började med fiol, berättar Owe Ronström.
Just folkmusiken upptäckte han lite senare i livet.
– Det var en hel värld som öppnade sig, som ett musikens hus där det fanns skatt efter skatt, och musiken fascinerar mig fortfarande.
Endast två personer som spelat gotländsk musik för Zornjuryn har tidigare fått silvermärket och blivit riksspelmän. Senast var det Karl Hägg från Vänge år 1946.