När Geek network Gotland, ett arvsfondsprojekt för att främja nördkultur på ön, i december arrangerade ett levande rollspel, lajv, på Wisby börs, valde de ett annorlunda tema. Istället för medeltid eller någon annan historisk epok, utspelade sig lajvet ”Bland kugghjul och kultister” i den genre som kallas steampunk. Det är en sience fiction-gren inspirerad av författare som Jules Vernes, som hämtat sin estetik från 1800-talet och som kretsar kring vetenskap och mekanik.
– Steampunk är ganska fritt, man kan köra 1800-tal med lite sci-fi. Fantasy- och medeltids-lajv görs ganska ofta så vi ville göra något annat och steampunk passade bra med mord, säger Lou Herlitz, en av de ungdomar som kom med idén och som var med och planerade och genomförde lajvet som även hade innefattade en mordgåta.
Ett 30-tal personer, varav ungefär hälften gotlänningar och hälften hitresta, medverkade i lajvet. En av dem är Anton Gahnström, som vid måndagens vernissage av fotoutställningen dök upp som sin karaktär, alkemisten Krister Whreskrona.
– Jag var på så fort jag hörde om det. Det är ett tema jag aldrig har varit med om förut. Men det var inte bara steampunk, utan också lite skräck, något jag gärna ville testa att vara med om.
Och steampunk föll Anton Gahnström i smaken.
– Den är väldigt lik den vanliga världen, men med ett litet fantasielement som får en att tänka annorlunda, säger han.
Lajvet dokumenterades av Pauliina Raitaniemi, bildjournalist utbildad vid Mittuniversitetet i Sundsvall, genom hennes karaktär Sylvia Saxon.
– Jag valde en analog plastkamera med blixt, det blir en annan stämning än digitalt och det var kul att göra något helt annat, säger Pauliina Raitaniemi.
– Jag tycker att det är spännande att hålla på med analoga bilder. Du vet inte om det blir rätt eller fel, det blir en frihet att inte alltid få det så perfekt som när du plåtar digitalt. Det blir lite mer avslappnat.
Kameran, som också finns med på utställningen, är ett litet konstverk i sig.
– Jag tänkte att karaktären har gjort den av en sardinburk under en av sina många resor och det svarta ska se ut som ebenholts, berättar Pauliina Raitaniemi.
Under lajvet fotade hon totalt fem rullar, som skickades till ett fotolabb för framkallning. Pauliina Raitaniemi har sedan scannat in negativen och efterbehandlat bilderna digitalt. Inte minst har hon ägnat åtskillig tid åt att ta bort fläckar som orsakats av dammkorn och repor på kamerans plastlins.
– Jag hade inte räknat med att det skulle vara så mycket jobb. Det har nog tagit ett par veckor totalt, säger hon.
Nu hänger bilderna i alla fall på plats och pryder väggarna på Fenix till den 22 mars.