Galleria istället för galleri när historien ska nå yngre

GT:s kulturredaktör är tråkig, grå och stressad. Åtminstone om man ska lita på utställningen ”Stämplad”, som visas i gallerian på Östercentrum under en tid.

Missbelåten läsare? Nej, ett självtest bara.

Missbelåten läsare? Nej, ett självtest bara.

Foto: Edvin Högdal

Utställning (GT)2017-01-20 11:15

Orden – tråkig, grå och stressad – blinkar på skärmen.

I det här fallet är det inte en missbelåten läsare som fäller omdömet – det är resultatet av ett fördomstest, som vem som helst kan göra de kommande veckorna.

Stämpeln jag får baseras på ett antal av frågor kring ålder, försörjning, hudfärg, bostadsort och andra ytliga faktorer.

– Det är något vi gör hela tiden, ofta utan att tänka på det: Vi kategoriserar varandra, sätter stämplar på varandra, utan egentligen veta något om människan under stämpeln, säger Erika Aranowitsch, nationell samordnare vid Forum för levande historia, myndigheten som ska sprida information och arbeta för demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter.

Under sommaren beslutade regeringen att forumets verksamhet ska föras ut till en bredare målgrupp. Utställningen ”Stämplad”, som görs i samarbete med Riksutställningar, är resultatet.

Den visas alltså inte på museum eller i en traditionell utställningsmiljö, utan i ett köpcentrum.

– Den vänder sig till ungdomar i åldrarna 18-25, och statistiskt sett är det i galleriorna vi har störst chans att bli sedda av målgruppen, säger Erika Aranowitsch.

Utställningen är liten till formatet. Den består av en plattform på fyra kvadratmeter, tre skärmar med bakbelysta bilder, texter och det tidigare nämnda testet.

Den stjärna som judar tvingades bära i det tredje riket, liksom hela det märknings- och färgsystem som fanns i förintelse- och koncentrationslägren, har en framträdande roll.

– Genom att stämpla andra människor exkluderar vi dem också. Det yttersta uttrycket för detta är förintelsen. En utställning kommer så klart inte att ändra på världen, men den kan hjälpa oss att bli medvetna om vår egna fördomar, säger Erika Aranowitsch.

”Stämplad” kan ses de kommande två veckorna i gallerian. Sedan fortsätter den sin resa genom Sverige. Ambitionen är nämligen att den ska nå samtliga kommuner i landet.

– Flexibiliteten har varit en avgörande faktor när jag arbetat med formen. Man måste kunna flytta utställningen snabbt och enkelt, säger formgivaren Patrik Larsson och fortsätter:

– Den måste dessutom både smälta in och sticka ut i den här typen av miljöer. Den ska väcka intresse, utan folks stöts bort av det tunga ämnet. Jag ser det här som en trojansk häst i det offentliga rummet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!