Den 1 maj öppnar naturum i Vamlingbo för säsongen. Coronapandemin sätter gränser för hur många besökare som får komma in samtidigt, men som det ser ut just nu öppnar museet enligt plan.
– Naturum är porten till naturen och vi vill alltid att människor ska gå ut. Nu är det mer viktigt än någonsin att komma ut i naturen. Naturen är alltid öppen, säger Laila Asterhag.
För några veckor sedan meddelade Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, att igelkotten är rödlistad efter att populationen minskat med över 30 procent de senaste tio åren. Men det är inte därför naturum inleder säsongen med konst och fakta på temat igelkottar.
Även förra året hade museet en konstutställning med igelkottar. Då var det barnboksförfattaren Agneta Engström Svanborg, som skrivit barnböckerna om igelkotten Teo, som visade sin konst och sina böcker.
– I år är det Kicki Franzén, som mer lyfter problemet med att igelkottarna försvinner, och det passar ju bra i år när igelkotten tyvärr blivit rödlistad, säger Laila Asterhag.
Kicki Kolsjö Franzéns tavlor visas under maj månad.
– Det blir också det en favorit i repris. När naturum var nytt, för 15 år sedan, tillverkade man radiostyrda igelkottar. Sedan dess har besökare efterfrågat dem, fast det är så länge sedan. Det var väldigt omtyckt.
De radiostyrda igelkottarna bor i ett eget litet hägn.
– Man får köra dem ut och in i bon och runt en enkel bana.
Utomhus finns en tipspromenad längs naturums naturstig, som återöppnades förra året.
– Det blir en massa roliga, kniviga frågor om igelkottar.
Tipspromenaden är öppen redan nu, och när naturum är stängt. Tipslappar och pennor finns i en låda utomhus och de rätta svaren kan man se på naturums hemsida.
Under maj planeras också för en guidad igelkottsexkursion med naturvårdaren Olle Franzén, gift med Kicki Kolsjö Franzén. Datum för exkursionen är inte spikat än.
– Man ser dem vanligtvis inte på dagen eftersom igelkotten är ett kvälls- och nattdjur, men han kommer att berätta om dem, vilka miljöer de trivs i och vad man kan göra för att underlätta för igelkottarna i sin trädgård.
På hemsidan och museets Facebooksida hittar man också tips på andra naturupplevelser.
– Vi har lagt ut information om våra naturreservat och jag har bett kollegor att berätta om sina smultronställen, för att verkligen försöka locka ut folk i naturen, säger Laila Asterhag.