Systrarna framför okända ukrainska musikskatter

Under fredagen gästar konsertpianisten Natalya Pasichnyk och hennes syster, sopranen, Olga Pasichnyk Vamlingbo kulturscen. De är båda uppväxta i Ukraina och kommer att framföra musik som för oss i väst i många fall är helt okänd.

Olga och Natalya Pasichnyk vill synliggöra den rika ukrainska kulturen. ”Vi måste tala om den stulna kulturen” säger de.

Olga och Natalya Pasichnyk vill synliggöra den rika ukrainska kulturen. ”Vi måste tala om den stulna kulturen” säger de.

Foto: Sofie Regnander

Vamlingbo2022-07-11 10:05

Systrarna Pasichnyk har hela världen som sitt arbetsfält. Operasångerskan Olga är i dag bosatt i Polen och konsertpianisten Natalya bor sedan flera år tillbaka i Stockholm.

Besöket på Gotland beskriver de som mycket speciellt. För med sig på resan har de sina föräldrar, båda universitetslärare, som är på blixtvisit i Sverige i endast fem dagar. På lördag ska föräldrarna återvända till bomblarm och skyddsrum och till undervisningen som trots allt fortgår i Ukraina.

– Vi älskar Gotland och när en väninna erbjöd oss att bo här under några dagar med våra föräldrar och vi samtidigt fick erbjudande från min vän Andreas Duse om att hålla en konsert i Vamlingbo var det självklart att tacka ja, berättar Natalya.

Systrarna är just nu aktuella i musikdokumentären ”Ukrainsk rapsodi” som visas på SVTplay. Dokumentären kretsar kring ett projekt vars syfte har varit att återupptäcka och levandegöra det ukrainska kulturarvet, dess musik och kompositörer som i de flesta fall är helt okända för oss. 

– När man träffar europeer som är välutbildade och har så öppna sinnen och frågar dem om de känner till någon ukrainsk poet, kompositör eller författare så kan ingen nämna ett enda namn. Men de kan rabbla ryska namn, säger Olga.

Sedan kriget bröt ut har de båda spelat och sjungit var för sig och tillsammans runt om i Europa. Dels för att samla pengar till Ukraina, men också för att scenen är deras sätt att strida för landet. ”Det här är vår front i kriget”, säger de båda två.

Så när de stiger upp på Vamlingbo kulturscen på fredagkväll kommer de att också att berätta om de verk som de framför och om de ukrainska kompositörerna bakom musiken.

– Man skulle kunna göra en Hollywoodfilm om var och en av dessa kompositörers öden. Någon blev dödad av KGB, någon fängslades, någon blev skickad till Sibirien. Det finns en historisk anledning till att man vet så lite om ukrainsk kultur, säger Natalya.

2014, i samband med Rysslands annektering av Krim, grundade Natalya Ukrainska institutet i Sverige. Institutets mål är att sätta Ukraina på kartan och upplysa om ukrainsk kultur. I dessa dagar ägnar man sig också åt hjälpsändningar och mottagande av flyktingar. Det är också till Ukrainska institutet som biljettintäkterna från fredagens konsert kommer att gå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!