Kulturartielleriet arrangeras hemma hos Susanne Zetterblom som numera bor i den före detta vaktkuren på KA3. Det var när hon frågade sin kompis, konstnären Anette Blomberg, om hon ville göra en miniutställning i ett av rummen i kuren som de båda började spåna om att göra något mer. Några skyltar som Susanne hittat i sitt lilla skogsparti på tomten satte fart på deras fantasi och snart växte projektet.
– På skyltarna stod namn på fyra utsatta platser i världen – Gaza, Damaskus, Amazonas och Borneo. Vi började prata om de här platserna, om krig, skövlingen av natur och djurarter som dör ut på grund av människan. Då föddes idén om installationer som ska påminna om att det är viktigt med varsamhet och respekt om naturen, säger Susanne Zetterblom.
Hon tycker också att det är kul att kunna göra sitt hem tillgängligt för fler och har redan börjat fundera på om Kulturartilleriet ska bli ett årligt återkommande arrangemang.
De fyra skyltarna sitter nu i träd i den lilla skogen och för varje plats finns en installation inspirerad av vad som kännetecknar den. Vid till exempel Borneo får gosedjursgravar representera de arter som dör när regnskogen skövlas samtidigt som en orangutang flyr med ett språng i trädet ovanför.
– Det kan vara orangutangens sista hopp men den representerar också hopp. För varje installation vill också visa att det finns hopp, säger Anette Blomberg.
Det är hon som skapat installationerna av till största delen återanvänt material eftersom just hållbarhet och respekt för naturen är det underliggande temat för hela arrangemanget.
– Min inspiration har alltid varit naturen. Allt hänger ihop, säger Anette Blomberg.
Besökarna på Kulturartilleriet kan också lyssna till musik av Musikkollektivet Bobby Mull, eller höra musikern Sara Boström ackompanjera Anette Blomberg när hon framför det hon kallar poesofi. I vaktkuren ställer Anette ut några av sina tavlor och vid dammen i trädgården blir det författarsamtal med norskan Victoria Thoresen som forskar kring hållbar livsstil och som nyligen har kommit ut med sin första roman.
– Jag hoppas att de som kommer hit får med sig en bättre förståelse för att alla är viktiga, alla kan göra något för en bättre värld. Med respekt mot människor och natur kan man lösa mycket, säger Susanne Zetterblom.