Drygt ett sekel har gått sedan det första gången stämde upp i sång, då under namnet Gotländska missonsförbundets manskör.
Det första framträdandet skedde i Stånga missionshus 1921.
Sedan dess har generationerna avlöst varandra men många gånger har de också samsats inom kören.
Erik Niklasson i Linde har sjungit tillsammans med såväl sin far som farfar, så även sonen Andreas.
– Under en period var de faktiskt tre generationer samtidigt i kören, berättar Bengt Wejde, som i sin tur har sjungit tillsammans med sin far.
Eftersom pandemin satte stopp för mycket blir det nu 100-årsjubileum efter 101 år. Men vad gör det, ingen har ryggat för lite festivitas även om det infaller aningen sent.
Under ledning av körledaren Lena Gomér och pianisten Margareta Lindqvist kommer ett antal körverk att framföras i Väte kyrka på söndagseftermiddagen. ”Som en bro över mörka vatten” och Björn och Bennys ”Anthem” finns bland dem.
Lena Gomér är den första kvinna som lett männen genom sången. Före henne har dessa verkat som körledare: Gunnar Adolfsson, August Bolander, Uno Hultin, Paul Palmér, Artur Eriksson, Joel Björkqvist, Eber Tomasson, Torsten Jakobsson och Marcus Jonsson.
Det är något alldeles särskilt med just körsång, tycker Bengt Wejde, som sjungit i kören sedan sent 70-tal och där medlemmarna nu kommer från Havdhem i söder till Visby i norr.
– Att få fram den där körklangen, det är fint. Och att få sjunga i den stämma som passar en bäst.
I hans fall är det andrabasen, men även de övriga manliga stämmorna finns förstås i den omkring 15-personer stora kören.
Kören har alltså sin grund i missionsrörelsen, men bytte namn under fjolåret och heter nu Equmeniakyrkan Gotlands manskör.
Redan tio år tidigare, 2011, hade babtistsamfundet, metodistkyrkan och missionskyrkan gått samman till Equmeniakyrkan.
– Men ofta hålla vi våra konserter i Svenska kyrkans kyrkor, där gör sig körklangen bäst, säger Bengt Wejde, som också poängterar att visst är sången viktig. Men det är den sociala samvaron också.
Ingen repetition är fulländad förrän det fikats tillsammans.
Gotland är förmodligen landets mest körtäta område, sett till antalet sångare per invånarantal. Närmare 2000 barn, unga och vuxna sjunger regelbundet i kör, uppger Gotlands körförbund på sin hemsida.
Det innebär att tre, fyra procent av alla gotlänningar sjunger i någon typ av kör.