Några beskriver den som startskottet på sommaren, eller ett utmärkt tillfälle att vårstäda hemma i konstnärslyan. Oavsett så tycks konstrundehelgen bara bli populärare; i år är antalet utställare 113, vilket är fler än något annat år sedan starten 1994.
I fjol gjorde konstrundan comeback efter en ofrivillig paus 2020, då corona-pandemin nyligen slagit till. Under förra årets konstrunda deltog 101 konstnärer, formgivare och konsthantverkare runtom på ön genom att bjuda in till sina ateljeer och skaparverkstäder.
Som en försmak brukar ett axplock – minst ett verk för varje utställare – visas på konstmuseet i Visby i fyra veckor innan och under Öppna Ateljéer-helgen. Samlingsutställningen har uteblivit de senaste två åren på grund av pandemin, men får sin återkomst i år och på lördagen öppnar man återigen museiportarna för vernissage.
– Man kan kalla den för en representationsutställning, där varje konstnär väljer ut ett verk som representerar just deras arbete. Så det är en utställning med en väldig bredd, säger Sebastian Grönwall som både deltar och sitter i styrelsen för den ideella föreningen Öppna Ateljéer.
Att välja en runda, eller snarare rutt, inför det stora evenemanget är en konst i sig. Många av besökarna är återkommande och planerar i god tid.
– Man kanske åkte runt på Storsudret förra året, och vill ta sig till norra delen av ön i år. Då kan samlingsutställningen vara ett sätt att få inspiration till vart man vill åka den här gången, säger Sebastian Grönwall.
Samlingsutställningen pågår i fyra veckor, fram till helgen den 26-29 maj, och har fri entré.
– Mitt främsta budskap är att man inte behöver vara konstvetare för att komma hit och uppleva det här, säger Aira Lee, mångårig ordförande i den ideella föreningen Öppna Ateljéer.
– Det handlar om vad du tycker, eller inte tycker, om – och varför du känner på ett visst sätt. Det kan alla fråga sig, man behöver inte vara expert för att känna något för konst man ser och upplever, fortsätter hon.
Sebastian Grönwall hoppas att besökarna tar sig tiden att stanna upp vid varje konstverk.
– En minut för varje, tycker jag. Jag tror att man ska göra varje verk, och sig själv, rättvisa genom att låta sig stanna en stund och känna in vad just det här betyder för en själv, säger han.