Utställning i domkyrkan speglar pandemin

Med en utställning som omfattar många tekniker och famnar allt från desperation till hopp summerar Grafikgruppen pandemin.

Grafikgruppens ordförande Eva Höök tycker det är en ynnest att konstnärerna får visa sin konst i domkyrkan. Där hänger nu 42 verk av 16 medlemmar i Grafikgruppen.

Grafikgruppens ordförande Eva Höök tycker det är en ynnest att konstnärerna får visa sin konst i domkyrkan. Där hänger nu 42 verk av 16 medlemmar i Grafikgruppen.

Foto: Per Leino

Visby2022-03-03 09:15

Till tonerna av Hans-Gunnar Engströms orgelmusik hölls på tisdagen vernissage för Grafikgruppens samlingsutställning i domkyrkan. 16 konstnärer fyller hela kyrkan. Totalt 42 verk.

Utställningen har pandemin som tema, och sammanfattar det som de flesta känt under de två år som gått sedan covid-19 började härja. Förtvivlan, rädsla och ensamhet blandas med hopp och längtan efter en saknad gemenskap.

– När vi först hörde om pandemin var den långt borta i Kina. Skönt, tänkte många, det blir nog inte så allvarligt här, säger Grafikgruppens ordförande Eva Höök.

Men snart blev bilden en annan.

– Några av våra medlemmar blev sjuka. En blev mycket dålig, men överlevde, berättar Eva Höök.

Grafikgruppens galleri stängde. Arbetet i verkstaden begränsades till två medlemmar per gång, styrelsemötena blev digitala och alla kurser ställdes in. 

Men mitt i allt det dystra fick Grafikgruppen stöd från Kulturrådet för att genomföra en samlingsutställning på temat ”Pandemin”. Medlemmarna bjöds in att lämna skisser och sedan har en jury valt ut de verk som nu visas i domkyrkan.

Eva Höök ser nöjd ut när hon blickar ut över kyrkorummet:

– Det ser väldigt bra ut. Utställningen är ett jättebra projekt, och det är roligt med så många olika tekniker. Många medlemmar arbetar med annat än grafik, och till den här utställningen fick de välja fritt.

Även om temat var givet så är tolkningarna många. Lotta Pettersson har gjort ett tryck i silkscreen av Folkhälsomyndighetens tv-sända presskonferens.

– Det var det enda jag tittade på ett tag, säger hon.

Begränsningen av antalet medlemmar per gång gjorde det svårt att arbeta i verkstaden. Men det finns grafiska metoder som går att arbeta med hemma. Mimmi Gibson prövade cyanotypi och visar resultatet i verken ”Attack”, ”Lättnad” och ”Hopp”.

– Det är en gammal metod som fanns redan på 1800-talet. Jag framkallade bilderna hemma i badkaret, berättar hon.

Pandemin börjar så sakta släppa greppet. I februari öppnade utställningsverksamheten i Grafikgruppens egna lokaler, som ligger ett stenkast från domkyrkan. Utställningen i kyrkan pågår hela mars. Deltagande konstnärer är Eva Wallin, Helena Andreeff Laurin, Lena Jansson, Malin Ekström, Anne Nilsson, Maude Sundström, Eva Höök, Lotta Pettersson, Ulrika Sommestad, Peter Ragnarsson, Barbro Lind, Mimmi Gibson, Birgitta Näsström, Janette Bornmarker, Helen Simonsson och Pia Gyllenhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!