30 år från Stångaspelen till konsertscenen

Det är över 30 år sedan Arvingarna första gången spelade på Gotland. Nu kommer de till Wisby Strand med en egen show, ”I takt med tiden”.

Arvingarna med Tommy Carlsson, Lasseman Larsson, Kim Carlsson och Casper Janebrink. På lördag uppträder de på Wisby Strand, ett och ett halvt år efter det ursprungliga datumet.

Arvingarna med Tommy Carlsson, Lasseman Larsson, Kim Carlsson och Casper Janebrink. På lördag uppträder de på Wisby Strand, ett och ett halvt år efter det ursprungliga datumet.

Foto: Pressbild

Visby2021-09-29 20:44

30 år av minnen finns att ösa ur ty så länge har de hållit på, kompisarna från Partille. Tre decennier längs vägarna, på snabbmatshak, på scener från vilka de sett allt, precis som alla andra dansband.

Sett de som hånglar, sett de som ragglar, de har spelat samman folk, spelat isär dem…kort sagt varit en stor del av så mångas liv.

– Tänk vad mycket musiken gett oss, vi har reflekterat över det när vi satt ihop den här föreställningen. Vi har varit överallt, utan musiken hade jag kanske aldrig kommit till Gotland, säger Casper Janebrink i telefon från hemmet i Floda.

För egen del var han på ön i somras, som en av artisterna i tv-programmet ”Så mycket bättre”. En knapp vecka i Burgsvik, intensiva dagar som grävde djupt i känslorna.

Och nu kommer du tillbaka, känns det bittert?

– Bittert, nej. Det ska bli jättetrevligt att möta gotlandspubliken. Senast var det bara tv-inspelning men nu blir det på riktigt. Det har vi längtat efter.

Arvingarna slog igenom brett när de 1993 vann Melodifestivalen med ”Eloise”, en låt som blivit klassiker och kan skrålas av de flesta.

Genom åren har hitsen travats på varandra, som ”Det svär jag på”, ”Bo Diddely”, ”I do” och senast ”Tänker inte alls gå hem” från årets Mello. 

Alla dessa tar de med sig till scenen på Wisby Strand, ty nu har Arvingarna sedan fem år lämnat dansställena och istället blivit ett underhållningsband som ger konserter på teatrar och i konserthus.

Tre blåsare och en extra trummis har de med sig för att alla fyra ska kunna fronta och inte som i början endast Casper.

Även lite hårdrock blir det, för det var som hårdrocksband de började en gång i tiden.

– Jag hade en sådan period i ungdomen…du, det ringer som fan här, äh, det får vänta...jo, jag älskar fortfarande Iron Maiden och publiken kan faktiskt förbereda sig på lite, lite hårdrock.

Metamorfosen – vilket även band som Sven-Ingvars och Vikingarna genomgått – genomfördes då de märkte att folk inte kom till danslokalerna längre. Jo, hardcore-dansarna, men inte de övriga.

– Vi testade med after ski och nattklubb och…vänta, häng kvar, jag måste ropa in hundarna, RAMBO! CHILI! VAD GÖR NI DÄR UTE! KOM HIT! NU!...ja, förlåt, de är ute och snurrar, jo, vi testade där men landade i att göra krogshow och nu är det konserthus.

Man ska också, säger Casper, ha respekt för att det är slitsamt i danssvängen. Långa pass, sena nätter, mycket att bära.

– Nu är vi klara halv tio och kan ta det lugnt på hotellet istället för att bära instrument klockan två på natten. Jag erkänner att vi blivit bekväma.

De har varit överallt och, som sagt, sett det mesta. När de var i Stånga 1992 såg de folk som spelade pärk. Jodå, första spelningen på Gotland ägde rum på Stångaspelen det året. Gutarnas olympiad.

– Och jag minns att de höll på att kasta stora stockar, jag fattade ingenting av tävlingarna.

Det var stångstörtning. Testade du rövkrok?

– Nej, det tror jag faktiskt inte. Vad är det?

Senast Arvingarna spelade på Gotland var med Diggiloo-ensemblen som besökte ön 2019. Dessförinnan har de spelat på Gotland vid massor av tillfällen. På Borgen inte minst men även på Hamnplan 5. Båda dess etablissemang är numera nedlagda för dans.

På lördag kommer de alltså till Wisby Strand i det första stora underhållningsevenemanget där efter pandemin.                 

Från sitt första Gotlandsbesök minns Casper Janebrink folk som "kastade stora stockar".
Från sitt första Gotlandsbesök minns Casper Janebrink folk som "kastade stora stockar".
Sjua i Europa

Arvingarna bildades i Partille 1989 och slog igenom brett 1993 då de vann Melodifestivalen med ”Eloise”. Namnet anspelar på att de har föräldrar som spelat i Streaplers och Flamingokvintetten. I Eurovision slutade de sjua.

I bandet, där alla sjunger, ingår Casper Janebrink, bas, Lasseman Larsson, kayboards samt bröderna Tommy och Kim Carlsson, trummor och gitarr.

I sommar har Casper Janebrink varit programledare i ”Bingolotto”.

De spelar på Wisby Strand lördagen den 2 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!