Tv-serien har spelats in i över ett och ett halvt år och Isa Aouifia har befunnit sig i en blandning av Medeltidsveckan och Astrid Lindgrens värld.
– Det fanns en idé om hur de här rövarna skulle vara, för att skapa den riktiga världen som den var i sagan. Vi fick lajva runt i några veckor och hitta varandra, säger Isa Aouifia.
Tillsammans med de andra skådespelarna fick han medeltidskunskap om hur man levde förr, med slakt av djur, garvning av skinn och matlagning över eld.
– Det var mycket hushållsarbete och sedan blev det ridning för de som skulle rida mycket och fight-teknik för fäktningsscener. För mig var det musik, för det är Turre som är musiker i gänget, säger Isa Aouifia.
Han hade sittningar med kompositören och tränade fingersättning på luta om det skulle synas i bild.
– Även bakom kameran blev det en stämning av att vi var som en konstig familj med Mattisrövare och kärnfamiljen med Ronja, Mattis och Lovis. Det var inte så mycket sceneri, utan man levde i den där borgen runt middagsbordet. Kameran bara riktades dit där vi hittade på någonting kring huvuddialogen som pågick. Som att vi levde fritt i den här lite konstiga världen.
Astrid Lindgrens klassiker om de två rivaliserande klanerna Mattis och Borka, har gått från ungdomsbok och långfilm på 1980-talet till en aktuell tv-serie. Historien om fiendskapen mellan rövarhövdingarna, och vänskapen mellan deras barn, har fördjupats i den nya produktionen.
– Allt för att göra det så verkligt som möjligt i den värld som Ronja revolterar mot, och inte vill bli hövding över. Då är tanken att visa hur brutalt det är, säger Isa Aouifia.
Han berättar om skildringar av fattigdom, sorg, svält och död i den annars sagolika världen.
– Skådespelarmässigt är det annorlunda, för att det är mer realistiskt och mindre charmigt. Man ska visa lite mer verklighet men med mycket hjärta, så som filmen hade, säger han och hänvisar till Tage Danielssons filmatisering.
Den nya serien har digitala effekter som inte fanns när den första Ronjafilmen kom ut, för 40 år sedan.
– Filmen är så otroligt bra utifrån de förutsättningar som fanns då, eftersom den var så analog och fantasifull i sitt skapande, med ljud och ljus och specialeffekter. Allt var handgjort, det är mycket häftigare, säger Isa Aouifia.
I den här versionen är vildvittrorna, grådvärgarna och rumpnissarna uppdaterade.
– Alla väsen i skogen känns fantastiskt bra gjorda och läskiga på ett annat sätt. Det är tekniken som gör allting annorlunda och ger ett annat uttryck, säger Isa Aouifia.
Filmskaparna höll sig till originalberättelsen, men i serieformatet har manusförfattarna utökat backstory och persongalleri. Samtidigt är berättelsens kärna, med konflikterna och karaktärerna kvar.
– Där Ronja är en tjej som mot alla odds ska bryta destruktiva mönster i sin familj, säger Isa Aouifia.
Samtidigt som han syns i en mindre roll i Ronjaserien spelar han en av huvudrollerna i Son och far på Dramaten.
– Det är en drömspelsaktig pjäs som jag tycker är helt fantastiskt bra som också handlar mycket om familjer och bryta mönster och komplikationer, säger Isa Aouifia.
Nyligen hade han även en roll i spänningsserien ”Taelgia”, som också berör familjer, lojaliteter och konflikter, men i en samtida gängmiljö.
Ronja Rövardotter ligger nu överst på den svenska tittarlistan av Netflix-serier och strömmas i tolv avsnitt, uppdelat på två säsonger. Den andra kommer senare i år.