Den 21 mars anordnas, sedan sju år tillbaka, den Europeiska dagen för tidig musik på Johann Sebastian Bachs födelsedag. På Gotland hålls för andra året i rad en konsert som vill lyfta musiken och kompositörerna från 1500-talet fram till romantiken i slutet på 1700-talet.
– Stora delar av denna väldigt långa tidsrymd som det gäller uppmärksammas inte så ofta i konserter. Mycket av den klassiska musiken handlar om 1800- och 1900-talet, säger Marianne Gottlander, initiativtagare och sångare i två av de fyra grupper som uppträder under konserten.
De som framträder är vokalensemblen Ad Fontes med den konstnärlige ledaren Dan Eiderfors, till vardags organist i Norra Gotlands pastorat, som har inriktat sig på framförallt renässansmusik.
Barockmusik blir det med Canzoni e Corde och Kulturskolans elever kommer bland annat att framföra Bachs violinkonsert i a-moll och en sonat av den franske kompositören Joseph Bodin de Boismortier.
Något så sällsynt som en gambaensemble kommer också att uppträda. Bona Speranza; Roma Baroque, med Marianne Gottlander på sång, kommer att bjuda på en tidsresa.
– Det är väldigt roligt att vi kan få lyssna på tidstrogna instrument hur musiken lät. Man får höra klangen på natursträngar. Det blir en barockviolin och sedan olika typer av gambor, berättar hon.
Konsertbesökarna kommer, utöver att få höra verk från Bach, få musik från kompositörerna Claudio Monteverdi, Carlo Gesualdo, Tarquinio Merula och Chiara Cozzolani.
– Den tidiga musiken är lite mer styvmoderligt behandlad än 1800-talets klassiska musik. Det finns många väldigt fantastiska kompositörer från den här tiden som vi knappt känner till och som vi inte spelar så ofta, säger Marianne Gottlander.
Det är uppenbart hur hon brinner för den tidiga musiken och dess arv.
– Jag tycker att det finns så himla mycket vacker musik och det är den som ligger till grunden för hur musiken sedan utvecklades. Det är så mycket som passar att göra i kammarmusiksammanhang, för den lilla ensemblen helt enkelt, säger hon och fortsätter:
– Den är också rolig för att den tilltalar det improvisatoriska i oss som musiker.
En stor kompositör som Bach är väl värd att fira över hela Europa, enligt Marianne Gottlander, som berättar om hans betydelse för dagens orgel-, kyrko- och körmusik.
– Hans storhet går inte att nog skatta. Många av kompositörerna som kom efter honom hämtade inspiration från honom, avslutar hon.
Firandet av den Europeiska dagen för tidig musik börjar klockan 19, på torsdag, i Visborgskyrkan.