I fjol gick ju inte att fira, därför blir det hans 250+1-årsdag som högtidlighålls. 1750 föddes han alltså, i Bonn, en av tidernas mest betydelsefulla tonsättare, som i 20-åren bosatte sig i Wien.
Mest allmänt känd är måhända ”Beethovens femma”, även kallad ödessymfonin. Ja, du kan den; dö dö dö döööö, du vet. Den kommer så klart att framföras.
Och det är minsann inte ofta en hel symfoniorkester ger konsert på Gotland. 12-15 år sedan, uppskattar Gotlandsmusikens vd Dag Franzén.
– Vi gör det här för att det är så kul med samarbete över gränserna, säger han.
Och så är det. Gotlandsmusiken bidrar med tolv blåsare, Östgötamusiken kommer med fem blåsare från sin Crusellkvintett och från Kalmars Camerata Nordica kommer orkesterns stråkar.
Sammanlagt blir det 43 musiker på scen under den miniturné som startar i Kalmar tisdag 23 november, fortsätter i Linköping på onsdag och avslutas i Wisby torsdag 25 november.
Dock finns ingen dirigent i egentlig mening, spelande ledare är istället skotske violinsolisten Colin Scobie.
Han är född 1991, utbildad vid Royal College of Musik i London och ingår i framgångsrika gruppen Maxwell String Quartet.
Totalt tre olika Beethoven-verk utlovas, först den dramatiska Ouvertyren till Coriolanus, därefter ljust varma ljusa Violinkonsert i d-dur och till sist, som avslutning, "Ödessymfonin", vilken korrekt heter Symfoni nr. 5 i c-moll Op.67
– Vi tar båten i morgon och repeterar i Kalmar lördag, söndag och måndag. Det här handlar om proffsmusiker som kan sin sak och som vill göra allt på bästa sätt, säger Dag Franzén, som fungerar som delproducent av turnén.
251 år, alltså. En försvarlig ålder, så klart. Födelsedag 16 december. Och Beethovens verk, lever gott än i dag, tolkats som de har år efter år.
Det är så klart en makalös katalog han lämnat efter sig, från den klassicistiska traditionen och även in i romantiken.
Inte minst med tanke på att hans hörsel försämrades kraftigt för att till slut göra honom helt döv. Han fortsatte ändå att utan hörsel såväl komponera som dirigera.
Biljettförsäljningen till Wisby strand har gått "sådär", konkurrensen är hård nu när allt händer samtidigt.
– Men vi erbjuder unga studenter på universitetet, tonsättarskolan och liknande att komma in för en hundring, säger Franzén.
"Beethoven 250+1" görs i samarbete mellan Gotlandsmusiken och Musikaliska sällskapet.