Tryggve Lundgren har sedan pensioneringen från läraryrket kunnat ägna sig åt litteraturen – både att läsa och skriva. För ungefär ett år sedan kom ”Påminnelser”, där han samlat sex författare som han tycker förtjänar att bli ihågkomna.
Nya boken, ”Lokes sanning”, blir hans fjärde och den här gången tar han sig an den nordiska mytologin.
– Jag har alltid tyckt att det är lite kul med den nordiska gudasagan och har tänkt ”vad kan man göra av den, hur kan man nytolka den?”, säger Tryggve Lundgren och fortsätter:
– Nu låter jag Loke föra ordet och han är arg, han tycker att han har blivit utnyttjad av härskaren Oden.
”Lokes sanning” börjar med att magister Tryggve Lundgren tillsammans med den uppdiktade personen Per Fole och en hund är ute vid Torsburgen i Kräklingbo. Med hjälp av hunden, som är expert på papper och kan känna vittring av gamla pergament och papyrusrullar på kilometers avstånd, gör de ett fantastiskt fynd; en tidigare okänd skriftlig källa som visar sig vara Lokes egen berättelse.
Den berättelse som sedan följer är en blandning av skämt och allvar, berättad av Loke själv och ger en ny bild av maktspelet bakom kulisserna i Asgård, Midgård och Utgård.
Tryggve Lundgren tycker att Loke, som ju var jätte men som blev den mäktige Odens fosterson och därmed Tor och Balders halvbror, har oförtjänt dåligt rykte.
– Jag ser ju Loke som motorn i hela gudasagan, om inte han fanns skulle det bli ganska tråkigt, det är ju han som ser till att det händer något, säger Tryggve Lundgren.
Lokes version ger också en annan bild av Oden än den vedertagna.
– Oden framstår allt mer som en Hitlertyp, säger Tryggve Lundgren.
Men det är Loke som har blivit ihågkommen som manipulativ och falsk.
– Han har fått den rollen, för han är smart, kommer på grejor och står för propagandan, säger Tryggve Lundgren.
I hans bok är Loke inte alls så lömsk som han tidigare framställts.
– Nej, det är han inte, inte särskilt lömsk. Det är många som tycker om honom också, men det vågar de inte riktigt säga.
”Lokes sanning” lär inte bli det sista vi hör av Tryggve Lundgren, han har redan planer på en ny bok.
– Jag har en idé om en familjetragedi som inträffade på 1870-talet, men det kräver en jäkla massa jobb att plocka fram material. Men jag är inte alls säker, jag avbryter om det inte går att få ihop det.
Tanken är att utgå från historien, som är hämtad från Tryggve Lundgrens egen släkt, dramatisera den och fylla ut luckorna.
– Jag tycker att det är kul att pröva olika stilar och ämnesområden, det är försöksverksamhet som pågår, säger Tryggve Lundgren.