– Tankarna på att anpassa lokalerna har funnits i tio år. När kraven på tillgänglighet för offentliga arrangemang skärptes för fem sex år sedan fick vi svårare att hyra ut biografen för till exempel skolbio och evenemang under Almedalsveckan, berättar Bengt Jönsson som är styrelseledamot i Folkets Bio och projektledare för den ombyggnad som påbörjades efter sommaren.
För mer än fyra år sedan togs de första skisserna fram för en tillgänglighetsanpassning. Det visar sig att biografens digitalisering 2013 har avgörande betydelse för omdaningen. De tre gamla projektorerna för 35 mm-film har stått kvar i maskinrummet.
– Nu skänker vi två av dem till Film på Gotland och ställer ut den tredje i foajén, berättar Bengt Jönsson.
Maskinrummet krymper för att ge plats för en handikapptoalett och en separat tillgänglighetsanpassad entré till biografsalongen. Genom det kan Folkets Bio behålla den klassiska entrén med foajé och trappan som leder ner till salongen.
– Vi har haft en arkitekt och Funkisam som bollplank för att se hur vi kan lösa tillgängligheten på bästa sätt, säger Bengt Jönsson.
Mot husfasaden på Adelsgatan står byggnadsställningar uppställda. Fastighetsägaren passar på att putsa om huset och åtgärda taket samtidigt som biografen rustas. Fastighetsägaren bekostar även en stor del av tillgänglighetsanpassningen, men för en ideell förening som Folkets Bio gräver satsningen ett djupt hål i kassakistan.
– Vi har budgeterat för en kostnad på cirka tre miljoner kronor, men det kommer att kosta mer. Vi har haft en relativt god ekonomi, men med den här satsningen kan likviditeten komma att bli ansträngd, befarar Bengt Jönsson och påpekar att Folkets Bio har ett mycket gott samarbete med fastighetsägaren.
Han berättar att Folkets Bio sökt bidrag hos Arvsfonden, Boverket och flera andra ställen. Föreningen Folkets Bio Visby har fått stöd bland annat från Boverket, Folkets Bio centralt, Region Gotland och DBW. Men det har rört sig om mindre belopp. Föreningen ansökte om 1,5 miljoner kronor från Boverket, men fick 200.000 kronor. Fortfarande saknas drygt 300.000 kronor, vilket föreningen söker olika bidrag för.
Arbetena, som inleddes i början av september, ska vara klara i februari så att verksamheten kan återupptas i mars. Besökarna kommer att känna igen sig.
Redan när fastigheten stod färdig 1936 fanns en biografsalong i huset. Betydligt större än nuvarande.
– Då hade den 700 platser. Sedan dess har salongen byggts om flera gånger. Nu har vi 140 platser, och det tycker vi är rätt lagom. Det är fullsatt vid några tillfällen, som när vi livesänder konserter, säger Bengt Jönsson.
Trots flera ombyggnader finns känslan av klassisk biografsalong kvar. Ursprungligen var väggar och stolar klädda med rostbrun sammet, men sedan mitten av 1950-tal har väggarna pistagegrön galon med panel i björkfanér, och dörrarna är klädda i röd galon.
– Vi ska renovera salongen så pietetsfullt som möjligt och behålla väggbeklädnaden. Vi kommer inte att byta ut stolarna i samband med den här renoveringen, säger Bengt Jönsson.
Folkets Bio har huserat i biografen sedan våren 1986, i början tillsammans med kulturföreningen Roxy. För drygt 15 år sedan gick föreningarna skilda vägar. Folkets Bio blev kvar. Under de pågående arbetena hittades en almanacka från 1989, med namn som Kjell Höglund, Egba, Ainbusk, Jakob Hellman och flera andra som gästade Visby det året.