Han gör det med hjärtat, säger han. Att signera sina Sten Wall-deckare för honom runt i Sverige och ger kontakt med hans läsare. Många lär han sig känna igen.
– De kommer år efter år och man byter några ord, det är trevligt säger han.
I veckan, till och med torsdag, sitter Hellberg utanför Wessman & Pettersson på Adelsgatan, en bokhandel där många författare signerat sina verk. Ett litet podium och travar av böcker, i första hand senaste deckaren.
Polisen Sten Wall i staden Staden, vilken har tydliga drag av Hellbergs hemvist Laholm, har hängt med sedan 1981. ”Narrspegel” är den 24:e fristående berättelsen.
Det är en neverending tour han är ute på, precis som Bob Dylan, som heller aldrig får nog. Även om Hellberg i den jämförelsen rent musikaliskt föredrar vissångaren Anders Börje.
– Det är ett sätt att ge tillbaka. Till förlaget, till min publik och inte minst för att stötta de lokala bokhandlarna. Jag tror ingen författare signerar lika mycket och lika länge som jag.
I dag står 115 av landets 290 kommuner utan bokhandel. Under de år Björn Hellberg rest runt har han sett ett 30-tal där han brukat vara gäst försvinna.
Totalt har Björn Hellberg givit ut 64 böcker, inklusive facklitteratur. 25 av dem handlar om tennis. De tycks ha gått obemärkt förbi.
– Nej, ingen har någonsin kommenterat dem, skrattar han.
Tennis är det dock många besökare vid hans lilla podium som vill prata om. Det är det allt överskuggande samtalsämnet.
Hellberg är ett levande lexikon inom allt vetande, det har tv-tittarna lärt sig via inte minst ”På spåret”. Men det är som tennisexpert han profilerat sig och droppar gotländska ess som Rosita Fellman, Per Jemsby och Dan Attlerud.
Sommaren har varit tom då Wimbledon-turneringen ställdes in. Det skulle blivit hans 54:e turnering i följd som journalist.
– Två veckor varje sommar sedan 1967, inte en enda missad speldag. Men det är som det är.
Okej, för att minska abstinensen bjuder vi här ett matchresultat, vilket som helst, men på gräs: 6-2, 7-5, 6-4.
Hemma för Hellberg är alltså Laholm, en stad med anor sedan 1200-talet om med väl bevarad stadskärna.
– Jag må vara patriot men av alla svenska städer är Visby nummer ett, det har jag skrivit även på min hemsida. Den är fantastisk. Jag tror det är 15:e gången jag är här och signerar.
Någon anknytning till ön har han inte, inte mer än att hans första chef på Laholms Tidning hette Stig Jonsson. Jonsson som senare kom att bli ledarskribent på Gotlänningen, från 1960 och nära 30 år framåt.